HUNSFOS: — Vi håpet at vi skulle komme fram til en frivillig løsning, men våre krav har ikke blitt hørt. Etter vår oppfatning har det foregått ulovligheter her som gjør at vi må vurdere politianmeldelse, sier Hunsfos-pensjonist Kåre Berg Andresen.

Striden mellom pensjonistene og Hunsfos fabrikkers funksjonærforening startet etter konkursen på Hunsfos i fjor høst. Funksjonærforeningen har millionverdier i hytteeiendommer i Melkevika i Mandal; to hytter er allerede solgt den tredje skal selges. Til sammen dreier det seg om verdier på mellom åtte og ni millioner kroner. Partene møttes for å diskutere saken i slutten av forrige uke uten å komme frem til noen løsning.

— De mener vi ikke har krav på noe som helst fordi vi ikke er medlemmer. Det setter jeg et stort spørsmålstegn ved. Jeg ikke har fått noe melding om at medlemskapet mitt i funksjonærforeningen er sagt opp. Hvordan kan de da påstå at jeg ikke er medlem? spør Andresen.

Føler seg forbigått

Funksjonærforeningen har allerede besluttet å selge sin eiendom i Mandal, oppløse foreningen og fordele pengene på de 43 medlemmene. Skulle de sitte igjen med åtte millioner etter salget av den siste hytta, betyr det at hvert medlem får 186.000 kroner.

— Hvem har gitt disse menneskene fullmakt til å overta verdiene i eiendommene? Hvem har gitt dem fullmakt til å selge hyttene? De har bare bestemt seg for å overta eiendomsretten til dette feriestedet, gjøre det om til hard valuta, for så å fordele det på et mindretall av medlemmene. Vi snakker om rundt åtte-ni millioner kroner, noe er allerede brukt på reiser og diverse aktiviteter, sier Andresen.

Han vil nå samle pensjonistene for å gå gjennom gamle årsmøteprotokoller og dokumenter fra ekstraordinære generalforsamlinger.

Viser til vedtektene

Leder i Hunsfos fabrikkers funksjonærforening, Viggo Engebretsen, mener pensjonistene ikke har lest foreningens vedtekter godt nok.

— Vi må følge vedtektene våre. I 1974 ble paragrafen om medlemmer endret slik at kun fast ansatte funksjonærer ved fabrikken var medlemmer av funksjonærforeningen. Pensjonistene er derfor ikke å regne som medlemmer av foreningen.

Han mener det er urettferdig å laste nåværende forening for en avgjørelse som ble fattet i -74..

— Jeg kan ikke forstå at de kan gjøre det, og jeg synes det er veldig trist hvis de går til det skritt å politianmelde. Jeg tror de glemmer paragraf 2 i vedtektene om hvem som regnes som medlemmer av foreningen. Ved oppløsning av foreningen på grunn av nedleggelse av Hunsfos, sier vedtektene at foreningens midler går til medlemmene av funksjonærforeningen, understreker Engebretsen.

Han ønsker ikke å utdype hvor mye av foreningens verdier som allerede er brukt.

— Jeg kan ikke skjønne hva det har med saken å gjøre. Foreningens formål er å lage gode sosiale forhold mellom medlemmene. Primært gjennom å videreutvikle og vedlikeholde foreningens feriesteder, sekundært ved å lage sosiale aktiviteter for medlemmene.