ÅSERAL: — Åseralprosjektene innebærer en betydelig økning av vår verdiskaping i Mandalsvassdraget. I tråd med myndighetenes ønsker bygger vi i stor grad videre på eksisterende anlegg. Planene medfører begrensede inngrep i naturen, sier Jan Tønnessen, konserndirektør vannkraft i Agder Energi i en pressemelding.

Åseralprosjektene består av flere delprosjekter som samlet vil gi en årlig produksjonsøkning på 155 GWh i Mandalsvassdraget. Det tilsvarer årsforbruket til rundt 8000 eneboliger.

Nytt aggregat

Skjerka kraftverk har vært under trinnvis utbygging siden 1930. I 1997 ble ny kraftstasjon i fjell satt i drift. I fjellhallen ble det den gang klargjort for et fremtidig aggregat 2 som det nå søkes konsesjon for. Nytt aggregat planlegges likt med dagens, det vil si med en effekt på 110 MW.

Det planlegges to nye kraftstasjoner og en ny dam.

Konsesjonssøknaden skal behandles av Norges vassdrags- og energidirektorat og deretter av Olje- og energidepartementet. Agder Energi forventer at byggestart for de ulike byggetrinnene kan bli i perioden 2016 til 2018, med driftsstart av de nye anleggene i tiden 2017 til 2020. Realisering av Åseral-prosjektene er avhengig av at transformatorkapasiteten mellom regionalnettet og sentralnettet forsterkes. Agder Energi Nett har søkt konsesjon for en ny transformator på Honna i Åseral og tilhørende anlegg, skriver Agder Energi i en pressemelding.