— Vi har pågang hvert år rundt årsskiftet fra givere som ønsker å benytte seg av skattefradraget, forteller informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen.

Julegryta til Frelsesarmeen er for mange et kjent og kjært innslag i adventstida, men vil du benytte deg av skattefradraget for frivillige gaver, må du gi elektronisk.

Fradrag for gaver

Det gis nemlig fradrag for gaver gitt til visse norske og utenlandske frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn.

Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen Foto: Frelsesarmeen/Creative Commons

Bare i Norge er over 500 organisasjoner godkjent av skattemyndighetene, deriblant Frelsesarmeen.— Vi synes muligheten for skattefradrag er positiv, og merker oss at folk i enda større grad ønsker å gi med denne muligheten.

Går ikke ut over julegryta

Det går likevel ikke ut over givergleden til julegrytene, ifølge informasjonssjefen, da dette av mange ansees som en ekstragave.

— Det er ikke alle som står i et fast giverforhold eller ønsker å registrere fødselsnummeret sitt, forteller Hannevik.

— Så tror jeg mange ser på julegryta som en tradisjon og en konkret måte å gi på. Selv om vi har betalingsterminal ved flere gryter, opplever vi ofte at folk går til minibanken for å ta ut penger, for deretter å legge dem i julegryta, sier han.

500 kroner per organisasjon

Så må også beløpet være på over 500 kroner per organisasjon før skattefradraget slår inn.

— Julegryta er jo i utgangspunktet en kontantinnsamling, og her kan alle bidra, med både små og store beløp, sier Hannevik og legger til at Frelsesarmeen er takknemlig for gaver uansett hvilken måte de gis på.

Boligsparing for ungdom

Et annet og velkjent skatte- og spareråd i førjulstida er boligsparing for ungdom, såkalt BSU.

Her kan du få inntil 5000 kroner i direkte skattefratrekk dersom du sparer det årlige maksbeløpet på 25.000 kroner.

- Ingen rush

Hos Danske Bank i Kristiansand løper imidlertid ikke boligsparende ungdom ned banklokalene for å starte sparing i BSU i adventstida,

André Fugledal, banksjef Danske Bank Kristiansand Foto: Richard Nodeland

— De fleste har ordnet seg med sparingen tidligere på året, men noen dropper jo innom, sier banksjef André Fugledal ved Danske Banks kristiansandskontor.- Ellers ser vi at mange har tatt til seg rådene om at det er lurt å spare, noe vi også oppfordrer til, sier banksjefen.

- Bra signal til banken

— I dagens boligmarked ser vi at stadig flere har behov for økonomisk hjelp av foreldre for å klare egenkapitalkravet på 15 prosent når du skal ta opp boliglån. Kan du vise til BSU-sparing gir du et godt signal til banken om at du evner å spare, sier Fugledal.

Før nyttår

For at skattefradraget skal dukke opp i vårens selvangivelse må du, som ved fradrag for gaver til frivillige organisasjoner, sette inn beløpet før nyttår.

Vær oppmerksom på at bankene kan ha forskjellige betalingsfrister for når betalingen må registreres for å bokføres i 2014. ## Kontotømming? - La være

Et råd som ikke virker er å tømme bankkontoene før jul, for så å sette dem tilbake på konto over nyttår.

— Vi har ikke noen god statistikk på området, men generelt får vi slike meldinger hvert år fra banker og andre finansinstitusjoner. Hvitvaskingsloven pålegger dem å undersøke og melde fra dersom de avdekker slike forsøk, skriver Ernst Larsen i Skatteetaten i en e-post.

Hos Danske Bank erindres ingen slike episoder, men banksjef Fugledal har klar tale til dem som vurderer det.

— Det er ikke mulig å lure systemet, så de som fortsatt tror at det er mulig kan la være. Det skaper merarbeid for banken, risiko for kunden som sitter med kontanter hjemme, og man fanges opp av Skatteetaten.

Sjekk skattekortet

3,8 millioner lønnstakere får i disse dager en skattetrekksmelding sendt i posten. Den bør du ta en titt på.

— Husk å sjekke skattetrekksmeldingen slik at du unngår å få restskatt. Det er viktig at du sjekker at tallene vi har lagt til grunn for å beregne skattetrekket ditt er riktige. Ellers kan skattetrekket bli feil, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter, i en pressemelding.

Har du store endringer i inntekt, formue eller fradrag bør du, som alltid, endre skattekortet for å få et mest mulig korrekt skattetrekk.

I hektiske perioder bør du beregne opptil 10 virkedagers behandlingstid for endring av skattekort.

Du slipper imidlertid å levere skattekortet fysisk til din arbeidsgiver. I år som i fjor henter arbeidsgivere skattekortet selv elektronisk fra Skatteetaten.

- Mindre interessert i sparing

Folk har for god økonomi. Skal man først gjøre noe, er det for å tjene litt mer, mener økonomiekspert.

— Jeg har fått færre skattespørsmål i desember i år enn tidligere år, forteller økonomiekspert Øyvind Røst i Dine Penger.

En gang i uka svarer han på spørsmål fra bladets abonnenter på hva de vil innen privatøkonomi.

— Det virker som om folk er litt mindre interessert i å spare småpenger. Eventuelt har de lært seg rådene selv, og trenger ikke spørre, sier Røst.

Utover BSU og gaver til frivillige organisasjoner trekker han fram tidspunktet for salg av aksjer og fond som et skatteråd før nyttår.

— Har du aksjer eller fond med gevinst som du har tenkt å selge i nær fremtid, vent til etter nyttår og utsett skatten til 2016. Motsatt har du aksjer eller fond med tap, selg dem før nyttår og få skattefradraget på vårens selvangivelse, oppfordrer Røst.

Og selv om arveavgiften er historie, kan du fortsatt spare formuesskatt ved å gi gaver eller forskudd på skatt før nyttår.

— Det gjelder de som er i formuesskatteposisjon som kan spare en tusenlapp per hundretusen kroner. Men her er selvsagt spørsmålet om man skal gi en større beslutning enn når, sier Røst.