Europavalget i mai rystet også Sverige. Fløypartiene gikk frem her som mange andre steder i EU. Svaret fra de etablerte partiene er blitt en mer verdiorientert politisk debatt. Det synes å være en felles oppsummering av Almedalsveckan.

Helt siden Olof Palme i 1968 holdt sommertale i den gotlandske idyllen, har det politiske sommerstevne i Almedalen vokst til en viktig møteplass for svensk politikk. I år brukte partiene dette til å justere kursen to måneder før valget.

Sverige skal velge ny riksdag den 14. september. Meningsmålingene tyder på at dagens borgerlige allianse taper og at venstresiden anført av sosialdemokraten Stefan Löfven overtar som statsminister etter Fredrik Reinfeldt fra høyrepartiet Moderaterna.

Europavalgets skygge

Europavalget ble av mange tolket som en venstredreining. Miljøpartiet og det nye Feministisk Initiativ gikk frem. Sosialdemokratene og Venstrepartiet holdt stillingen. Regjeringspartiene gikk samlet tilbake vel ni prosentpoeng.

Europavalget i mai rystet også SverigeI Almedalen så man et mer radikalt sosialdemokratisk parti. På borgerlig side håper man at Sosialdemokratene feiltolker Europavalget og legger seg så langt til venstre at velgere i sentrum misliker hva de ser eller rett ut blir skremt.

Partiene som profilerer seg på andre saker enn det som preger de store partienes valgkamp går frem.

Grønne verdier frem

Miljøpartiet gjorde på en fersk måling sitt beste resultat noen gang. Hele 12 prosent sa de ville stemme på det. Feministisk Initiativ, som fikk over 5 prosent i Europavalget, ligger på vel tre prosent på målingene. Det er fortsatt under sperregrensen på fire prosent. FI kan komme inn i riksdagen for første gang. I Almedalen satte FIs Gudrun Schyman dagsorden fra sidelinjen.

Det innvandrerfiendtlige Sverigedemokratene gjør det også bra på målingene og kan doble sin oppslutning. Dette partiet vil ingen av de andre partiene ta i med ildtang.

Sosialdemokratene ligger på rundt 30 prosent, mye svakere enn de selv er komfortable med. Moderaterna raser nedover.

Tilpasser seg

Velgergrupper flørter med fløypartiene i målinger og i Europavalget. På den måten sender de ut signaler til de etablerte partiene om at de faktisk er til.

De store partiene justerer kursen. Under Almedalsveckan la regjeringspartiene plutselig frem en miljøpakke med blant annet storsatsing på jernbane. En av Miljøpartiets flaggsaker.

Löfven kommer fra ledervervet i LO-forbundet IF Metall. Vanligvis ikke en tankesmie for likestilling og myke verdier. Men det er det Löfven nå kjører frem med reformer for å redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn. På borgerlige side er de ikke dårligere. Folkpartiet presenterte en milliard svenske kroner til likestillingstiltak.

Sverigedemokratene svarte på sin måte med å blankpusse innvandringsmotstanden ytterligere.

Almedalsveckan viste at de små partiene så langt har satt mye av den politiske dagsorden, som har handlet om feminisme, miljø og rasisme.

Frykter kaos

Tendensen er klar. Venstrepartiet, Miljøpartiet og Sosialdemokratene ligger med sine rundt 49 prosent på to ulike ferske målinger mer enn 10 prosentpoeng foran den borgerlige alliansen. Et slikt resultat vil trolig gi en trepartiregjering.

Ingen bør undervurdere de to store partienes valgmaskiner i sluttoppgjøret

Marginene er små. Flere partier vaker rundt sperregrensen på fire prosent.

Et annet scenario er at det blir ni partier i Riksdagen og ikke noe klart flertallsalternativ.

Usikkerheten rundt regjeringsalternativene vil føre til at regjeringsspørsmålet blir et hetere tema i innspurten av valgkampen. Det kan være en fordel for de store partiene og gjøre at Europavalgets virkning avtar frem mot 14. september.

Valgmaskinene kommer

Ingen bør undervurdere de to store partienes valgmaskiner i sluttoppgjøret. Tradisjonelt er det de store partienes paradesaker som avgjør valg til de nasjonale parlamentene. Spørsmålene som virkelig beveger velgermassene handler ofte om sysselsetting, skole og økonomi. Dette er middelklassens saker.

Riksdagsvalget dreier seg om hvem som skal styre Sverige. Da har folk flest en tendens til å stemme mer etter hva som tjener lommeboken enn med hjertet.

Twitter: @foleask