KRISTIANSAND: — Ja, jeg vil nok kalle det for et høydepunkt. Jeg er veldig stolt over at vi har fått dette til. Det har opptatt meg mer eller mindre kontinuerlig de siste ti årene, og er noe jeg brenner veldig for, sier Hannevik, administrerende direktør i Sparebanken Pluss siden 2001. Han legger rutinert til kai ved hytta på Furuholmen i skjærgården utenfor Randesund, men innrømmer at arbeidet med å lose bankfusjonen i havn har krevd mer enn én hånd på roret.

— Det har vært skjær i sjøen, for å si det sånn! Vi snakker om to banker som har veldig forskjellige kulturer. Vi både tenker og organiserer oss ulikt. I tillegg oppleves dette emosjonelt for mange, og det er viktig å huske på. Disse bankene har 200 års historie bak seg, sier Hannevik.

Hatt lyst til å gi opp

59-åringen legger ikke skjul på at det historisk sett dårlige samarbeidsklimaet mellom Arendal og Kristiansand, har vært en kilde til atskillig frustrasjon.

— Jeg har aldri vært i tvil om grunntanken, for den er fantastisk god. Men jeg har vært på oppgivelsens rand noen ganger, og av og til hatt lyst til å gi opp, innrømmer Hannevik.

Samtidig hadde han trodd at det skulle vært enda tøffere å komme til enighet med austegdene denne gangen.

— Det har vært et forunderlig klima, på den måten at alle har hatt en vilje til å finne løsninger til vårt felles beste.

Rollespill

Mange vil med rette hevde at fusjonen har vært overmoden i noen tiår allerede, men Hannevik mener likevel at muligheten for en vellykket sammenslåing aldri har vært bedre enn akkurat nå.

VISJON: - Rundt dette bordet la vi en ny strategi i 2003. Vi skulle erobre Sørlandet, sier Stein Hannevik. Foto: Torstein Øen

— Jeg tror det har vært viktig for Plussbank å vokse seg like store som Sør. Rundt år 2000 var nok Sør 60 prosent større enn Plussbank, og vi opplever vel først nå at det har blitt både en realitet og en følelse av likeverd som kanskje har manglet før, sier han.Ledelsen i Sparebanken Pluss var ikke komfortabel med å være en av landets minste regionbanker, og en ny strategi ble langt ikke lenge etter at Hannevik mønstret om bord.

— Det skjedde rundt dette bordet her, sier han, og forteller om den gangen i 2003 han tok med seg hele ledelsen i banken til hytta, hvor et rollespill til slutt dannet grunnlaget for en ny strategi.

Langsiktig tanke

En mislykket satsing i Telemark ble avviklet, og nye filialer dukket opp i Agder hvert eneste år.

— Vi ble enige om at vi skulle erobre Sørlandet. Jeg hadde i forkant hatt samtaler med administrerende direktør Hans Iversen i Sør, men der takket de nei til videre samtaler med Pluss, sier han.

I Kristiansand var imidlertid planen klar: Ville ikke Sør denne gangen, så kanskje neste.— Det var et langsiktig mål fra vår side å få til en fusjon, sier Hannevik.

Forløst svangerskap

Seks måneder før målet er nådd, kan det ikke være helt urimelig å kalle ham fusjonens far?

— Nei, jeg vet ikke akkurat det. Jeg vil i hvert fall ikke si det sånn. Men det er klart at jeg er stolt over å ha bidratt til å forløse svangerskapet, sier han.

Og den nye bank-babyen ser dagens lys akkurat i tide for Hannevik, som egentlig skulle pensjonert seg til vinteren. I stedet ble han bedt av styret om å bidra med kontinuitet og balanse i den nye bankledelsen.

— Jeg har sagt at det i hvert fall ikke skal stå på meg for å få dette til, så nå blir jeg arbeidende styreformann i to år før jeg gir meg, sier han.

Jobb og ferie

Skjønt gir seg, Hannevik vil fortsette som styreformann i den nye banken i ytterligere fire år.

— Ville det vært en nedtur å gi seg uten fusjonen på plass?

— Nei, men det er klart at det har tatt veldig mye av tiden min disse årene. Og siden vi startet med de siste planene i fjor høst, har det ikke akkurat blitt mindre. Det er jo "tusen ting" som skal på plass.

Selv om han er på hytta gjennom hele sommeren, og selv om han skal ha ferie, medgir han at det blir mye jobbing også på fritiden.

— Men det er jo litt lystbetont, siden det er noe jeg brenner for, sier han.

Visjon og misjon

— Hvorfor er det egentlig så viktig å fusjonere?

— Bankene kunne greit ha stått godt hver for seg også i fremtiden, men det vil være en veldig fordel for hele landsdelen at vi blir større.

— Hvorfor?

— Sparebankene har en visjon og en misjon som handler om noe annet enn å sørge for utbytte til eiere. Vi er en stiftelse, og skal vokse med landsdelen, som landsdelen vokser med oss. Et skjebnesfellesskap, så å si. Det handler om å utvikle Sørlandet til et godt sted å leve og bo i.

Sier Hannevik – og legger til:

— Det er noe jeg brenner for.