Farten i verdensøkonomien spås å øke neste år.OECD tror den globale veksten vil ende på 3,75 prosent i 2015, mot 3,25 prosent i år.

Litt bedre tider i Europa og solid vekst i USA skal bidra til det, men usikkerhetsmomentene er mange.

Her er fire faktorer som blir avgjørende i 2015:

1. Geopolitisk uro i Russland og hos andre oljeprodusenter

Tøffe økonomiske sanksjoner på grunn av konflikten i Ukraina og en oljepris som er blitt halvert siden i sommer har sendt russisk økonomi mot stupet.

— Det hersker en stor usikkerhet om hva som kommer til å skje i Russland fremover og om forholdet mellom Russland og Ukraina. Dette utgjør en risiko som kan ramme finansmarkedene neste år, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

Også flere andre oljeproduserende land sliter med økende budsjettunderskudd som følge av oljeprisfallet.

— I utgangspunktet bør lavere oljepris være bra for verdensøkonomien, men det kan skape økt geopolitisk uro. Det kan få brede negative virkninger for resten av verden.

2. Frykt for kinesisk gjeldsboble

Kina har vært en motor i verdensøkonomien de siste tiårene.

I perioden 2000–2013 vokste Kinas økonomi i snitt med 9,9 prosent pr. år, ifølge tall fra IMF. Det anslås at Kina vil gå forbi USA og bli verdens største økonomi i slutten av 2014 eller tidlig i 2015. Nå setter flere spørsmålstegn ved om veksten har vært bærekraftig.

— Både husholdningene, lokale myndigheter og næringslivet i Kina har tatt opp enormt med gjeld. Det er helt klare tegn til ubalanser i den kinesiske økonomien, sier Bruce.

Dersom oppbyggingen av gjelden skulle få en brå slutt og folk plutselig begynner å spare, kan Kina gå på en smell som minner om kollapsen under finanskrisen i 2008.

— Kina er et viktig eksportmarked for mange land, og et slikt scenario vil være alvorlig for hele verdensøkonomien. Men vi har tro på at kinesiske myndigheter klarer å kontrollere situasjonen og at kineserne klarer å unngå gå på en skikkelig smell, sier Bruce.

3. Deflasjonsspøkelse i Europa

Prisveksten i eurosonen har falt de siste årene og nedgangen har fortsatt gjennom 2014. Tallene for november viste en prisvekst på magre 0,3 prosent.

— Den store frykten er at prisene skal slutte helt å vokse og i stedet begynne å falle. Det vil være svært alvorlig, sier Bruce.

Fallende lønninger og priser gjør at folk utsetter kjøp fordi de vet at varene blir billigere i fremtiden. Samtidig rammer det personer med gjeld hardt fordi lønningene blir lavere, mens avdragene på lånet er akkurat de samme som før.

– Frykten er at den forsiktige bedringen i eurosonen som vi har sett de siste årene, forsvinner. Den europeiske sentralbanken (ESB) har varslet at den vil iverksette tiltak for å få opp prisveksten, men spørsmålet er hvor effektive disse vil være, sier Bruce. Han peker på at renten i eurosonen allerede er svært lav – på 0,05 prosent. Banken må derfor ty til andre grep for å få fart på økonomien.

— Det er sannsynlig at ESB vil begynne å trykke penger på samme måte som USA, Storbritannia og Japan har gjort. Vi håper jo at det skal hjelpe, men vi er usikre på effektene, sier Bruce.

4. Fortsatt kjøpefest i USA

Tall som kom tirsdag, viser at USA hadde en vekst på 5 prosent i tredje kvartal i år. Det er den raskeste veksten i et enkeltkvartal siden 2003. - USA er en av de få store økonomiene i verden som har en solid og sunn vekst for øyeblikket, sier Bruce.

Også forbruket vokser kraftig, mens ledigheten har falt til 5,8 prosent i USA. Til sammenligning er det 11,6 prosent arbeidsledige i eurosonen.

— USA har vært en positiv overraskelse i år. Det blir viktig for resten av verden at denne oppturen fortsetter i 2015, sier Bruce.