Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen møtes onsdag morgen til startskuddet for en av de tøffeste årlige kampene i det politiske Norge.

I to dager skal statsrådene fra Høyre og Frp sammen med de finanspolitiske talspersonene og de parlamentariske lederne på Stortinget diskutere for å bli enige om statsbudsjetter for 2015. — Det er alltid krevende i sluttspurten å forene alle gode ønsker, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun møtte pressen før de kommende forhandlingene.

— Selv om det er noen mer utfordrende deler i norsk økonomi nå, blant annet at oljeinvesteringene ikke gir like mye drahjelp, er det lav ledighet og økonomisk vekst. Det viktigste for oss er at vi leverer på det vi lovet velgerne og det norsk økonomi trenger mest av alt: Det som løfter konkurransekraften og det som gjør at færre faller utenfor, sa Solberg.

- Litt lavere vekst

Finansminister Siv Jensen (FrP) understreket at norsk økonomi går bra.

-Vi ser en litt lavere vekst enn vi har sett de siste årene. Men lav ledighet og høy sysselsetting gir oss mange mulighter, sa hun.

Om forhandlingene som ventet sa Jensen:

— Vi skal levere mer velferd for dem som ikke har det så bra. Det handler også om å trygge arbeidsplasser. Vi skal sørge for at norske bedrifter går godt og at de er lønnsomme slik at vi kan ta nye grep for å sikre norske arbeidsplasser langt inn i fremtiden.

Hun kalte budsjettarbeidet for krevende og altoppslukende.

— Men jeg er helt sikker på at vi får til gode prioriteringer, sa Jensen.

Siden Regjeringen tiltrådte først etter at den rødgrønne regjeringen hadde laget sitt 2014-budsjett i fjor høst, er budsjettet for neste år det første Siv Jensen og co får sette sammen fra bunnen av.

De har allerede hatt flere budsjettkonferanser gjennom sommeren, men nå skal de endelige beslutningene tas på Statsministerens kontor.

Én ting er sikkert: Alle kan ikke bli helt fornøyde.

På rødgrønt nivå

Gjennom budsjettkonferansens to dager skal politikerne tirsdag bli enige om rammene for budsjettet, altså hvor mye penger som kan brukes totalt. Onsdag drar stortingspolitikerne hjem og overlater til statsrådene å kjempe for sine felter.

De siste dagene har statsrådene fra Høyre og Fremskrittspartiet, samt enkelte utvalgte stortingspolitikere mottatt to permer, én rød og én blå. I den røde er tallene og forslaget fra Finansdepartementet for helheten, i den blå står innspillene og ønskene fra de enkelte fagdepartementene.

Som Aftenposten og VG skrev mandag, går finansminister Siv Jensen inn for at oljepengebruken i 2015 prosentmessig skal ligge på samme nivå som de rødgrønne hadde lagt til grunn for 2014-budsjettet.

Det vil si at Regjeringen regner med å bruke 2,8 prosent av oljefondet neste år.

Men på grunn av positiv utvikling i oljefondets investeringer vil det bety at Erna Solbergs regjering har betydelig mer å rutte med enn i år, selv om prosentnivået er likt.

Slik det ligger an vil det kunne bety omtrent 15 milliarder kroner ekstra å bruke, men dersom utviklingen i oljefondet fortsetter å gå bedre enn prognosene, kan også dette tallet bli høyere.

Skattekutt

VG skrev mandag at Siv Jensen har foreslått å sette av i underkant av ti millioner til skatte- og avgiftskutt.

Avisen skriver at formuesskatten skal fjernes for omtrent 100 000 nordmenn. Det skal skje ved at statens andel, som i dag er på 0,3 prosent av ligningsformue over én million kroner.

I tillegg foreslås det å heve innslagspunktet fra 1 million til 1,2 millioner.

VG skriver også at innslagspunktet for toppskatten skal økes - uten at nivået er kjent, samt at minstefradraget på personinntekt skal heves.

Ifølge VG foreslår Jensen og Finansdepartementet også å fjerne årsavgiften på mopeder, campingvogner, traktorer og veterankjøretøy.

Statssekretær Ole Berget (Frp) ønsker ikke å kommentere opplysningene.

— Budsjettet kommer 8. oktober, skriver Siv Jensens rådgiver i en sms til Aftenposten.