«Gründerfamilien solgte aksjer for 130 millioner — før skandalen», lyder en overskrift på det svenske nettstedet Breakit.se.

Breakit siterer Dagens Industri, som har brukt informasjonsverktøyet Holdings.se til å gjennomgå gründer Jens Glasøs aksjetransaksjoner i det nå konkursrammede «kompislånforetaket» Trustbuddy. Konklusjonen er at Glasø nettosolgte aksjer for 92 millioner svenske kroner (tilnærmet samme beløp omregnet til norske, red.anm.) i perioden fra slutten av 2012 og fram til midten av 2015. Samtidig skal Jens Glasøs fetter og Trustbuddy-styremedlemmet (fram til høsten 2014,) Rune Glasø, ha nettosolgt aksjer for 37 millioner kroner.

Jens Glasøs største enkeltsalg skal ha vært på 69 millioner kroner og skjedd i slutten av 2013, da analysefirmaet Liberum publiserte en positiv omtale av Trustbuddy. Liberum skal også ha vært rådgiver for Trustbuddy.

La det for øvrig være nevnt at mange i Kristiansand vil huske Rune Glasø (53) som direktør på Hotel Caledonien fram til vinteren 1994. ## Tre politianmeldt

Noe av det siste det ferske styret i Trustbuddy gjorde før det gikk til skifteretten i Stockholm, var å anmelde tre personer.

— Vi har anmeldt tre personer fra den tidligere ledelsen til politiets Ekobrottsmyndighet . Der har de startet en etterforskning, uttaler styreleder Simon Nathanson, gjengitt i Svenska Dagbladet, som igjen har sitert nettstedet Breakit.se.

Fædrelandsvennen har sendt en e-post til Jens Glasø med spørsmål om han er en av de tre som er anmeldt. Svaret kommer fra advokat John Christian Elden og lyder slik:

«Han er ikke kjent med at han skal være anmeldt for noe, og kan heller ikke se noe grunnlag for det».

I samme e-posten spurte også Fædrelandsvennen om det er riktig at Jens Glasø har saksøkt Trustbuddy for usaklig oppsigelse. Advokat Elden svarer slik:

«Han har ikke reist noen søksmål med påstand om at han har vært sagt opp, men har via Advokatfirmaet Schjødt reist søksmål med krav om utbetaling av avtalt sluttvederlag. Ved konkurs går et slikt krav inn i boet sammen med øvrige krav».

Uoversiktlig materie

Fædrelandsvennen har snakket med advokat Tobias Wahlen, som bistår Trustbuddys bostyrer Lars-Henrik Andersson fra det store, svenske advokatfirmaet Lindahl. Wahlen forteller at det arbeides intensivt med å sette seg inn i Trustbuddys forretningsmodell og pengestrømmer. I den grad konkrete, disponible midler kan kobles til konkrete långivere, vil långiverne få pengene utbetalt. Men materien skal være uoversiktlig. Og i et intervju med Dagens Industri heller bostyrer Andersson kaldt vann i blodet på optimister:

— Mitt inntrykk er at 250 millioner kroner av utlånene er dårlige, 50 millioner gode. De som har bidratt med penger til de dårlige lånene, kan ikke regne med å få tilbake mer enn 10-20 prosent.