Stortingspolitikerne i Frp er helt uenige med statsminister Erna Solberg, som onsdag slo fast at Regjeringen er forberedt på å la resultatet fra årets omstridte trygdeoppgjør bli stående.

— Vi mener vi kan leve med enkeltår som gir litt ulike utslag. Og det er først når vi nærmer oss jul at vi kan se om det reelt sett blir lavere kjøpekraft, sier statsministeren til Aftenposten.

Dette er langt fra godt nok for Fremskrittspartiets stortingspolitikere.

Uenige med Erna Solberg

— Det er uaktuelt for oss at pensjonister skal tape. At de som de eneste i Norge skal få en reallønnsnedgang, er urimelig. Men dette bygger på et pensjonsforlik som alle unntatt Frp stiller seg bak, sier Fremskrittspartiets Erlend Wiborg til Aftenposten.

Trygdeoppgjøret ble klart onsdag, med et utfall som betyr at norske pensjonister vil tape sammenlignet med lønnstakere. Det er ikke godt nok for Frp, selv om det er deres egen statsråd som har vært ansvarlig for prosessen.

Avviser at dette er et opprør

Wiborg mener likevel at dette ikke er et opprør mot arbeidsminister Robert Eriksson og Regjeringen.

— Regjeringen har fulgt den modellen Stortinget har pålagt dem. Helt nøyaktig. Nå skal det til behandling, og da kommer jeg til å fremme de nødvendige forslag som sikrer at pensjonistene ikke får en reallønnsnedgang. Så jobber Regjeringen og Robert Eriksson med en mer permanent ordning for neste år, sier stortingspolitikeren.

— Hvis tallene blir slik de er nå, at prisene stiger med 2,1 prosent og lønningene med 2,7 prosent, får pensjonistene 47 kroner dårligere kjøpekraft i måneden. Den innrømmelsen kom arbeids- og sosialminister Robert Eriksson med da årets trygdeoppgjør var i havn i går ettermiddag.

Nektet å skrive under avtalen

Resultatet av trygdeoppgjøret blir betraktet som så dårlig at flere av de største organisasjonene som deltok i trygdeoppgjøret, unnlot å skrive under på protokollen. Det har ikke skjedd før, og statsråd Eriksson beklager at det skjedde.

Årets oppgjør medfører at alderspensjoner som er under utbetaling, kun øker med 1,16 prosent fra 1. mai i år.

Ifølge pensjonsreformen skal pensjoner under utbetaling reguleres med lønnsveksten og deretter fratrekkes 0,75 prosent. Når dette skjer samtidig med at årets oppgjør skal korrigere det faktum at pensjonistene i fjorårets oppgjør fikk «for mye» fordi man overvurderte lønnsveksten i fjor, ble resultatet magert.

Hagen: Dårlig politisk håndverk

En av dem som reagerer kraftigst på trygdeoppgjøret og Regjeringens håndtering, er Frp-stamfar og pensjonistpolitiker Carl I. Hagen.

— Jeg er rystet. Dette er dårlig polisk håndverk. Man burde skjønne hva slags ramaskrik dette vil føre til, sier Hagen.

Han mener trygdeoppgjøret er et svik mot de som i alle år har betalt sine pensjonspremier.

— De som er pensjonister i dag har i alle år fått tutet ørene fulle om at pensjonsutbetalingene skulle ha samme utvikling som prisstigning og lønnsutviklingen ellers. Fremskrittspartiet var jo uenige i pensjonsforliket i 2005 og pensjonistenes 0,75 prosent trekk av lønnsveksten. Men vi hadde jo aldri forutsett at kjøpekraften skulle gå ned.

- Pensjonister må også betale regninger. Man kan ikke betale en strømregning med prosenter, sier Frp-veteranen.

- Hva mener du Regjeringen burde ha gjort?

— Man skulle ha satt seg ned sammen, og man burde ha sagt at vi ser bort fra pensjonsforliket og regelverket - og justerer opp pensjonstrygden.

- Statsråden bundet og overkjørt

Hagen mener at i denne saken er Frp blitt fullstendig overkjørt, for han regner med at partiet har tatt en runde om dette intern i regjeringen.

— Det regner jeg med at man har gjort. Under landsmøtet ga Siv Jensen Robert Eriksen i oppdrag å få gjort noe med nettopp dette.

- Og hva mener du om arbeids- og sosialminister Robert Eriksson håndtering?

— Ministeren er bundet av Sundvollen- og Nydalen-erklæringen, der pensjonistforliket ble videreført. Frp tapte den saken. Det er ikke godt nok at man skal forsøke å justere dette neste år, men det var vel det statsråden kunne få til, svarer Hagen.

— Det verste er at statsministeren forsvarte dette i Stortinget i dag. Her har Høyre overkjørt Frp i regjeringen. Men når man diskuterer å ta imot 10000 flyktninger fra Syria, da har man penger nok, sier Carl I. Hagen.

Han avslutter samtalen med Aftenposten fordi han må snike seg inn i bystyresalen i Oslo rådhus, der bystyreflertallet mot hans og Frps tre andre representanters stemmer, akkurat skal vedta Oslo kommune i år skal ta imot 811 syriske flyktninger, 300 flere enn tidligere vedtatt.

Vil invitere til møte med de andre partiene

SV-leder Audun Lysbakken har ellerede gått hardt ut og anklaget Frps Robert Eriksson for ikke å ha foretatt seg noe, selv om han lenge har visst at oppgjøret ville ende i reallønnsnedgang. Lysbakken har også varslet at hans parti vil fremme forslag som gjør at man unngår dette.

Fremskrittspartiets mann på Stortinget, Erlend Wiborg sier han nå vil invitere de andre partiene der til et møte for å søke støtte til en ekstrabevilgning på omtrent 276 millioner, slik at pensjonistene ikke skal tape i 2015. - Regner du med å ha Høyres støtte?

— Høyre får selv svare på hva de faller ned på. Jeg håper på en konstruktiv dialog.

- Er dette et kupp mot arbeidsministerens prosjekt?

— På ingen måte. Arbeidsministeren gjør som han er tvunget til. Men Stortinget står fritt til å gjøre om sine vedtak.

- Er dette gjort i forståelse med Siv Jensen og Robert Eriksson?

— Regjeringen bestemmer ikke hva stortingsgruppen vil mene. Det bestemmer vi isolert. Vi er suverene.

- Ut fra dette leser jeg at dette ikke er et forslag Regjeringen selv kom med?

— Det er jeg som fremmet forslaget på vårt gruppemøte. Nå kommer den til Stortinget, og da er det vi som har ansvar for å følge dette opp.

- Opplever du at partiledelsen støttet ditt initiativ?

— Jeg kan si såpass at dette er en sak der Frp står særdeles samlet, sier Wiborg.

Eriksson utsetter igjen Frp-hjertesak

I tillegg til at Eriksen har lagt frem et magert oppgjør for landets pensjonister, har han for andre år på rad latt være å gjøre noe med en viktig Frp-sak: To minstepensjonister som er gift eller samboende får mindre utbetalt pr. person enn en enslig minstepensjonist.

Denne reduksjonen (avkortingen) av pensjonen til gifte og samboende har Frp vært motstander av i svært mange år.

I forhandlingene mellom Høyre og Frp og de to sentrumspartiene i Nydalen høsten 2013 fikk Frp gjennomslag for å redusere avkortingen fra 15 til 10 prosent.

— Vi kommer tilbake til hvordan vi skal kvittere ut det punktet , sier Eriksson og legger til at «vi har til hensikt å levere på det i løpet av perioden».

**_Hør denne saken - og andre - bli diskutert i ukens podcast fra Aftenposten

._**