Fredag presenterte Ski-VM sine resultater, før organisasjonen blir avviklet.

Solid overskudd

Med et overskudd på over 40 millioner kroner, har styreleder Svein Aaser grunn til å smile.

— Et overskudd på 40 millioner kroner kan ingen være misfornøyd med. Det er langt i overkant av hva vi våget å tro på, sier Aaser til Aftenposten.

- De som spådde at folkefestens tid er over tok grundig feil, sier han.

Ski-VM hadde budsjettert et overskudd på tre millioner kroner. Det var særlig mersalg av billetter som gjorde at sluttsummen ble ti ganger større.

Overskuddet går tilbake til eierne av Ski-VM: Skiforeningen og Skiforbundet.

Det totale omsetningen for arrangementet var på 250 millioner kroner.

Bonus til Havnelid

Administrerende direktør Åsne Havnelid kan også smile etter at dagens tall kom på bordet.

Styret har nemlig besluttet å utbetale henne en bonus på 400.000 kroner for gjennomført innsats. Utbetlingen kommer samtidig med at styret understreker at Ski-VM var helt avhengig av innsatsen fra 2200 frivillige medarbeidere.

- Er bonusen til Havnelid rettferdig overfor de frivillige som jobber under Ski-VM?

— De frivillige var helt nødvendige for oss. De fikk utstyr, klær og bevertning. Men de frivillige er avhengig av en god ledelse for å ha det moro på jobben. En lavere lønn enn det Havnelid får, ville ikke vært konkurransedyktig, sier Aaser.

Gikk ned i lønn

Han understreker at Havnelid, selv med en årslønn på vel en million kroner, samt bonusutbetalingen, har gått ned i lønn fra sin tidligere jobb i SAS.

— Havnelid har levd opp til alle punkter i kontrakten og vi unner henne bonusen av hele vårt hjerte, sier Aaser.

Selv ikke transportkaoset under Ski-VMs første helg gjorde bonusen ufortjent mener Aaser. Totalt en million kroner ble refundert til publikum som ikke nådde frem til konkurransen de hadde kjøpt billett til, på grunn av kjempekøer ved t-banestasjoner og utenfor Holmenkollen skianlegg.

- Privatsak

Havnelid selv synes oppmerksomheten rundt bonusen er opphausset i mediene.

— Dette utgjør altså ikke mer enn netto 50.000 kroner i året i fire år. Det er viktig å sette dette i perspektiv. Vi gir 40 millioner kroner tilbake til idretten, sier hun til Aftenposten.

Havnelid tiltrer som generalsekretær i Norges Røde Kors 15. august, men beholder lønn fra Ski-VM gjennom hele 2011. - Kommer du til å gi bonusen til Røde Kors?

— Det er en privatsak, sier hun til Aftenposten.

Ringvirkninger

Visit Oslo har beregnet de økonomiske ringvirkningene av Ski-VM til 37 millioner kroner i økte offentlige inntekter, og de tilreisendes konsum til 420 millioner kroner.

93 prosent av de utenlandske gjestene oppgir i en spørreundersøkelse at de ønsker å komme tilbake til Oslo.