Hovedtendensen i Statistisk Sentralbyrås (SSB) ferske rapport Tidsbruksundersøkelsen 2010 er at vi gjør mindre husholdsarbeid nå enn på starten av 70-tallet, men at trenden er i ferd med å snu.

Undersøkelsen viser blant annet at flere av oss nå gjør daglig husholdsarbeid enn vi gjorde før; hele 94 prosent av oss gjør nå daglig husarbeid, en økning på tre prosent siden 1971. ## — Har kanskje nådd et minimum

Når det gjelder selve tidsbruken tar husholdningsarbeidet i dag mindre tid enn det gjorde på starten av 70-tallet, men siden 2000 er trenden stikk motsatt - vi bruker stadig mer tid.

En gjennomsnittsdag i 2000 brukte hver person tre timer og 18 minutter på husholdsarbeid, altså syv minutter mindre enn i 2010.

Ragni Hege Kitterød, forsker ved SSB, sier de ikke har noe entydig svar på hvorfor nedgangen i tid brukt på husholdsarbeid nå har flatet ut.

— Men kanskje har vi nådd et slags minimum av tid vi må bruke på de tingene vi må gjøre hjemme. På begynnelsen av 90-tallet ble det diskutert hvor gulvet er. Hva er et minimum av tid vi kan bruke på husholdsarbeid. Kanskje vi har nådd et slags gulv nå, sier Kitterød til Aftenposten.no.

Og det er særlig menn som bruker mer tid på arbeid relatert til hjemmet.

Småbarnsfedrene tar tak i hjemmet

I 1971 brukte menn i gjennomsnitt to timer og 13 minutter på husholdsarbeid per dag, mot tre timer i 2010. Altså 47 minutter mer. Det vil si fem timer og 29 minutter i uken.

— Økningen skyldes at det er flere som deltar. Det har blitt en del av menns daglige liv, påpeker Kitterød.

Og det er spesielt én aktivitet menn tar stadig mer del i. Det er matlaging.

«Når menn i større grad tok del i husarbeidet i 2010 enn i 1980, skyldes dette i første rekke at flere menn laget mat, dekket bord og serverte enn de tidligere har gjort», heter det i rapporten fra SSB.

I 2010 brukte menn i gjennomsnitt 59 minutter per dag på husarbeid, det vil si matlaging, rengjøring og lignende. I 1971 var tallet 38 minutter.

Da det i 1980 bare var 40 prosent av mennene som laget mat, dekket bord og serverte, er tallet i 2010 66 prosent.

- Endringene er særlig store blant småbarnsforeldre. Det er blant de mennene vi ser de største endringene. De bruker litt mindre tid til yrkesarbeid og mer tid til arbeid hjemme.

- Kan pappapermisjon være en årsak til dette?

— Vi vet ikke helt sikkert hva det skyldes, men hvis vi ser på de som har barn fra 0-6 år, så er det en tydelig endring, også siden 2000. Pappapermisjon er en faktor, sier Kitterød.

Kvinner gjør fremdeles mest

Men det er fremdeles kvinner som legger ned mest tid på husholdsarbeid, men de bruker mindre tid enn de gjorde for 30 år siden.

I 2010 brukte kvinner i alderen 16-74 år i gjennomsnitt tre timer og 50 minutter på husholdsarbeid, mot fem og 55 minutter i 1971. En nedgang på over to timer de siste40 årene.

— Det er jo fremdeles klare forskjeller mellom menn og kvinner, men de har blitt mye mindre. Tidligere har utjevningen bunnet mer i at kvinner har redusert husholdsarbeidet enn at menn har gjort mer, men det siste tiåret bunner utjevningen i stor grad i at mennhar økt tiden til husholdsarbeid. Dette er særlig tydelig for foreldre med små barn, der fedrenebrukerklart mer tid til husarbeid og barneomsorg i dagg enn for til år siden, påpeker Kitterød.

For nedgangen i tiden kvinner bruker på husholdsarbeid har flatet ut.

I 2000 brukte kvinner bare seks minutter mer tid på husholdsarbeid enn de gjorde i 2010. Også tiden kvinner bruker på ordinært husarbeid har flatet ut. I 2000 brukte de en time og 59 minutter, mot en time og 49 minutter i 2010. — For meg var det mest overraskende i undersøkelsen at nedgangen i tiden kvinner bruker på husarbeid har stoppet opp, slår Kitterød fast.

Færre menn i arbeid

Og det er også endringer i arbeidsmarkedet. Det er stadig færre menn i alderen 16-74 år som er i inntektsgivende arbeid.

«Andelen menn som utfører inntektsgivende arbeid en gjennomsnittsdag, har sunket fra 64 prosent til 48 prosent fra 1971 til 2010. Blant kvinner har det vært en økning fra 32 prosent til 39 prosent i den samme perioden», står det i rapporten.

— Da må vi huske at vi har fått flere pensjonister og blant de yngste er det flere som er under utdanning, sier Kitterød.

For kvinner har det vært en gradvis økning, fra 32 prosent i alderen 16-74 årsomutførteinntektsgivende arbeid en gjennomsnittsdag i 1970, til 39 prosent i 2010.