TV-er med 4K-oppløsning er i ferd med å dukke opp i stadig større grad – til og med på det norske markedet. Teknologien med blant annet fire ganger så høy oppløsning som Full HD har imidlertid et problem: Innhold.

Dette ønsker japanske Sony å gjøre noe med. Tidligere har de for eksempel tatt til orde for en 4K-standard, blitt med på et 4K-Blu-ray-prosjekt og annonsert at PlayStation 4 støtter 4K og får en egen 4K-filmtjeneste.

Ved siden av å lansere 4KTV-er og 4K-projektorer, kunngjorde selskapet nylig på NAB-messen i Las Vegas at de slipper en dedikert 4K-mediespiller, ved navn FMP-X1. I første omgang er det amerikanerne som vil kunne dra nytte av tingesten, men det er forventet at også resten av verden vil få ta del i gleden senere.

Ti 4K-filmer med på kjøpet

Den pucklignende boksen FMP-X1 er en mediespiller som takler innhold med en oppløsning på 3840 x 2160 piksler, og harddisken kommer utstyrt med ti langfilmer og diverse kortfilmer i 4K-format.

Opplegget er tilnærmet identisk med 4K-filmsystemet som fulgte med 84-tommeren KD-84X9005 tidligere, med den forskjellen at dette er en helt separat boks. Dette betyr at de samme filmene er ombord, inkludert Battle: Los Angeles, The Karate Kid (2010), Salt, The Amazing Spider-Man og Total Recall (2012).

Videre er det mulig å spille av video fra eksterne USB-enheter eller SD-kort, og boksen kan selvsagt spille av innhold i Full HD.

4K-nedlastingstjeneste

Tidligere ble det kjent at PlayStation 4 får en abonnementbasert 4K-tjeneste, hvor brukere kan laste ned filmer, TV-serier og annet innhold i 4K-oppløsning.

Denne tjenesten skal også bli tilgjengelig på FMP-X1. Den skulle opprinnelig dukke opp i sommer, men har nå blitt utsatt til høsten. Det er altså verdt å merke seg at tjenesten skal bli tilgjengelig på den kommende PS4, som vil fungere som en mer allsidig multimediaenhet enn FMP-X1. FMP-X1 blir lansert i USA i løpet av sommeren, med en prislapp på 699 dollar (4000 kroner). En europeisk utgivelse er foreløpig ikke bekreftet.

Prisen på 4K-TV-ene

Samtidig med den offisielle kunngjøringen om FMP-X1, slapp Sony også informasjon om pris og tilgjengelighet på sine 55 og 65 tommer store 4KTV-er.

Prisene på de LED-LCD-baserte XBR-55X900A og XBR-65X900A oppgis å komme på henholdsvis 4999 og 6999 dollar, altså 28600 og 40000 kroner. Legger vi til norske avgifter, vil prislappene sannynligvis samsvare med prisene Hardware.no oppga tidligere i år, på 40000 og 60000 kroner.

TV-ene begynner å dukke opp på markedet (og da først og fremst det amerikanske) fra og med 21. april.

**Det er flere ideer for hvordan 4K skal bli tilgjengelig for folk flest:

Bransjen vurderer 4K-Blu-ray »**