Byen Stockton i California med rundt 300.000 innbyggere er den hittil største byen i USA som har begjært seg selv konkurs.

Politikerne i bystyret har gitt opp å få endene til å møtes i kommunebudsjettet etter langvarige forhandlinger med kreditorene om en gjeldsordning.

Prøvesak

I påsken ga en føderal skifterettsdommer grønt lys for å åpne konkurs til sterke protester fra obligasjonseierne (byens långivere).

Stockton er den 13. største byen i California.

Konkurssaken i California blir fulgt med argusblikk av andre kriserammede amerikanske kommuner og storbyer.

Boligkrakket

Boligkrakket i USA, som utløste den globale finanskrisen i 2008, har rammet mange amerikanske delstater og kommuner svært hardt.

Hundretusenvis av mennesker har mistet hus, hjem og jobb etterpå. Kommunene har tapt store skatteinntekter og har måttet kutte utgifter og tjenestetilbud.

Misligholdte lån

Stockton var konkurs allerede i fjor sommer. Foto: KEVIN BARTRAM, REUTERS

Långiverne er rasende på at Stockton har fortsatt å betale pensjoner til tidligere kommuneansatte mens kommunepolitikerne med åpne øyne har misligholdt betaling av renter på og innfrielse av obligasjonslån.Obligasjonseierne har ennå ikke avgjort om de kommer til å anke avgjørelsen om å slå byen konkurs.

Den føderale skifterettsdommeren, som godkjente konkurssøknaden, holder åpent om også pensjonistene må godta lavere pensjoner i fremtiden.

Upløyd juridisk mark

Ifølge advokater inneholder Stockton-konkursen mye upløyd juridisk mark.

Et mulig uavklart grunnlovsspørsmål er om føderale konkurslover står over delstatslovgivningen i California, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Californias lover bestemmer at betaling av innskudd i pensjonsordningen for offentlig ansatte i delstaten (CalPERS) har fortrinnsrett fremfor betaling av gjeld til långiverne.

Pensjon = skatteinntekter

Under den økonomiske krisen har byen fortsatt å betale pensjoner til tidligere kommuneansatte, mens den har stanset betalingen av annen gjeld.

Begrunnelsen har vært at det er viktig å opprettholde en sterk pensjonsordning for å sikre skatteinntekter i en bunnskrapt kommunekasse når det er blitt færre i lønnet arbeid i byen.

Stockton skylder pensjonsfondet CalPERS rundt 900 millioner dollar (5,2 mrd. kr) for å dekke fremtidige pensjonsforpliktelser.

Gjeldsforhandlinger

Siden kreditorene ikke kan kreve at konkursrammede byer og kommuner avvikles og eiendelene selges på tvangsauksjon, må kommunen selv legge frem en plan for ettergivelse av gjeld.

Stockton har i flere år forhandlet med kreditorene om å restrukturere gjelden.

Å restrukturere gjeld betyr å slette deler av gjelden, redusere renten eller få forlenget nedbetalingstiden.

På sparebluss

Samtidig har byen kuttet utgifter ved å si opp kommuneansatte, reforhandlet arbeidskontrakter og redusert helsetilbudet til fast ansatte.

Folkebiblioteket og andre kommunale tjenester er halvert og polititjenesten er redusert til øyeblikkelig hjelp.Stockton er blant de amerikanske byene med høyest kriminalitet.

Uansett utfallet av ankesaken kan det ta måneder og år før rettsprosessen er avsluttet.