GRIMSTAD: Kjell Rune Staddeland var direktør i JB Ugland Holding og en av de best betalte næringslivslederne på Sørlandet. Nå soner han en dom på 3,5 års fengsel og har mistet både huset og hytta.

Staddeland ble dømt for å ha stukket unna 2,4 millioner dollar fra sin arbeidsgiver Johan Benad Ugland i forbindelse med en shippinghandel. Han ble også dømt til å betale pengene tilbake, sammen med en bonus han hadde fått.

Den største økonomiske smellen var likevel at han måtte betale tilbake 20 millioner etter et mislykket kjøp av Acta-akjser. Ugland tapte 100 millioner på kjøpet som ble gjort i 2008. Agder lagmannsrett kom til at Staddeland hadde godkjent salget uten styrets fullmakt.

Nye beviser

Nå mener Staddeland og hans advokat Johannes Wegner Mæland fra Klomset & Co at saken om Acta-aksjene må gjenåpnes.

De vil bevise at det katastrofale aksjekjøpet ikke skjedde på grunn av fullmakt fra Kjell Rune Staddeland.

— Kjell Rune Staddeland er idømt erstatningsansvar på feilaktig grunnlag. Flere vitner, alle sentrale aktører hos motparten, anføres å ha avgitt bevisst uriktig forklaring i saken, skriver Mæland i en begjæring om gjenåpning som er sendt til Gulating Lagmannsrett.

Ifølge dommen mot Staddeland, var et møte på Johan Benad Uglands båt 15. mai 2008 avgjørende i Acta-saken. Her sa Johan Benad Ugland ja til at selskapet hans skulle kjøpe Acta-akjser for 116 millioner. Men Staddeland trengte styrets godkjennelse først.

Ny dato

Lagmannsretten kom fram til at Staddeland handlet på egenhånd, og at han satte i gang kjøpet uten styrets godkjennelse. Derfor ble han dømt til å betale 20 millioner.

I begjæringen som er sendt til Gulating Lagmannsrett, legger Staddeland og hans advokat fram en rekke nye dokumenter som de mener beviser at Agder lagmannsrett tok feil.

De mener blant annet å kunne bevise at det ikke var noe møte den 15. mai, men at det skjedde 21. mai. Kjøpet av Acta-aksjer ble satt i gang 16. mai, altså før Staddeland skal ha gitt sin fullmakt.

Oppgitt

I JB Ugland Holding har de ingen tro på at saken kommer opp igjen.

— Vi mener det ikke er grunnlag for noen gjenopptakelse, og vi regner med at lagmannsretten vil komme til det samme, sier Uglands prosessfullmektig Egil Jarslett.

Han sier de har funnet beviser for at det avgjørende møtet om Acta-aksjer fant sted 15. mai.

— Det har aldri vært noen diskusjon om denne datoen i de tidligere rettssakene, så det eneste nye her, er at Staddeland igjen forandrer sin forklaring, sier Jarslett.