— Vi mister sparepengene våre, sa Matina Efstathiou, på gråten foran parlamentet i Nicosia torsdag kveld, der hun var møtt fram sammen med noen hundre kolleger i Laiki, Kypros’ nest største bank.

Bankens ansatte hadde nettopp vært på fagforeningsmøte og hørt at banken snart er historie. Et par timer etter kunngjorde sentralbanksjef Panikos Demitriadis at de folkevalgte skulle behandle et forslag som innebærer restrukturering av den forgjeldete banken.

Beroliger sparere

Løsningsprosessen vil avverge konkurs, sikre at banken kan åpne igjen på tirsdag - og beskytte innskudd på inntil 100.000 euro, sa Demitriadis på kypriotisk tv.

— Hvis vi ikke gjør dette, vil banken øyeblikkelig gå konkurs og stenge, med katastrofale følger for de ansatte, alle innskytere, banksystemet vårt og landets økonomi, sa Demitriadis i talen.

100.000 euro er EUs innskuddsgaranti. Det er avgjørende at folk med mindre enn 100.000 euro i banken blir vernet, tvitret økonomen Nouriel Roubini torsdag kveld; ellers vil bankkunder over hele Europa frykte at deres egne bankinnskuddsgarantier ikke er til å stole på. I Nicosia var det ikke mye igjen av denne tilliten i kveld.

— Det begynner med oss, det slutter med dere! ropte de bankansatte foran parlamentet. Plakatene var på engelsk, med klar adresse til andre borgere i eurosonen. Opprørspolitiet var forberedt på reaksjonene; de sto oppstilt for å hindre folk i å komme nær parlamentet.

Vil hindre kapitalflukt

Ifølge Dow Jones inneholder forslaget som parlamentet fikk i går kveld, også at Kypros innfører restriksjoner på hvor mye penger den enkelte kontoinnehaver kan hente ut av banken for å begrense et ventet renn på bankene - når de åpner igjen.

Stengte banker

Bankene på Kypros har vært stengt siden lørdag morgen. Da sprakk nyheten om at EU og den kypriotiske regjeringen var blitt enige om en kriselånpakke for å redde bankene som innebærer at bankinnskudd vil bli skattlagt. Det siste folk vet, er at bankene vil være stengt til tirsdag i neste uke. I går kunngjorde Laiki ifølge Reuters at folk nå ikke vil få ut mer enn 260 euro om gangen i minibankene. De er blitt fylt opp hver morgen siden bankene stengte, men er blitt tømt i løpet av kort tid. Dette har likevel hindret panikk.

Gjorde opprør mot troika

Dramaet på Kypros har dratt seg til siden tirsdag, da de 56 folkevalgte gjorde noe ingen har gjort før dem i eurokrisen: Ikke én av dem stemte for kriselånpakken som regjeringen deres hadde inngått med ”troikaen” av kreditorer forrige helg. Med en hel finansverden i ryggen gjorde politikerne på øya opprør mot det historiske vedtaket om at den kypriotiske staten skal hente inn 5,8 milliarder euro for å bidra til EUs redningsoperasjon for bankene — ved å skattlegge bankinnskudd. Folk med inntil 100.000 euro i banken ville miste 6,75 prosent av pengene, de med over 100.000 ville bli skattet 9,9 prosent.

— Bankinnskudd har vært sett på som ukrenkelige, et grunnprinsipp i eiendomsretten, sier Arne Treholt, som driver et russiskeid finansselskap på Kypros.

— Reaksjonene i markedet skyldtes at EU nå leker med det grunnleggende i kapitalismen, sier han.

Men kyprioter som måtte ha trodd at EU ville be om unnskyldning og ta forslaget om skatt på bankinnskudd tilbake, måtte i går tro om igjen: Styret i Den europeiske sentralbanken ga Kypros frist til mandag med å finne en løsning som skaffer til veie de 5,8 milliardene som skal utløse ytterligere 10 milliarder i lån fra kreditorene. Ellers vil sentralbanken stanse overføringen av penger til kypriotiske banker for å holde dem flytende. Dette vil i så fall føre til øyeblikkelig konkurs. En EU-tjenestemann sa ifølge Reuters at EU nå er klar til å se Kypros forlate euroen; det kan hindre at krisen smitter til andre euroland.

Nervøse russere

Parlamentet skulle ifølge det statlige fjernsynsselskapet også stemme over et forslag om å opprette et “solidaritetsfond” av statlige verdier som partilederne i går var blitt enige om. Presidenten i parlamentet insisterte i går på at det ikke er aktuelt å gjennomføre noen skatt på bankinnskudd, heller ikke på store innskudd. En stor andel av innskuddene på 60-70 milliarder euro i kypriotiske banker, tilhører russere. Forslaget om å skattlegge disse, har gjort både president Vladimir Putin og russere på Kypros rasende. Men russiske borgere kan også tape milliarder hvis kypriotiske banker går konkurs.

Mange russiske forretningsfolk har mistet troen på Kypros og kommer til å begynne å flytte pengene sine når bankene åpner igjen - uavhengig av om innskuddsskatten kommer eller ikke, tror Andrey Shvachko, finansdirektør i et russiskeid finansselskap i Limassol.

— Til nå har Kypros hatt et effektivt, raskt og trygt system. Men hvor trygt er det nå? De fleste russiske selskaper her har over 100.000 euro i banken. Plutselig får de beskjed om at de kan miste 10 prosent. Det er penger mange ikke har råd til å tape. Så på tirsdag vil mange begynne å ta ut pengene sine, spår Shvachko.