KRISTIANSAND: — Jeg håper virkelig at det kan bli fortsatt drift. Det foregår veldig mye verdifullt i bygget, sier Elfie Dørum.

Men onsdag måtte styrelederen i Stiftelsen Frivillighetens Hus gå den tunge veien til skifteretten. Dermed blir det opp til bostyrer og hovedkreditorene Sparebanken Sør og Kristiansand Røde Kors hva som skal skje med bygget på Eg.

Det som lenge huset Kristiansand sykepleierhøgskole, men som siden 2009 har vært tilholdssted for en rekke frivillige organisasjoner. Røde Kors selv, Roverspeiderne, Mental Helse, LHL, Livsglede for eldre, Alarm og Wayback er noen av dem. I tillegg har Nav etablert et dagsenter i Frivillighetens Hus hvor normalt et trettitalls mennesker får hjelp på vei tilbake til arbeidslivet.

100.000 i egenkapital

Da stiftelsen kjøpte eiendommen for rundt 25 millioner kroner i 2009, hadde den en egenkapital på 100.000 kroner. Resten av pengene ble lånt. Dermed var det i praksis ingen buffer til å møte vedlikeholdsbehovet i et bygg som hadde stått tomt i sju-åtte år, og eksempelvis strømregningene fra to kalde vintere. Følgelig har økonomien vært konstant anstrengt.

— Vi har fått ryddet opp i det organisatoriske på bygget og trodde inntil nylig at budsjettene skulle gå i hop. Men så meldte først Alarm at de ville flytte, deretter steg renten i Sparebanken Sør, og så ville Røde Korps Hjelpekorps også ut. Da så vi at det gikk mot underskudd i 2013 også, og det kunne vi ikke leve med. Vi ble nødt til å melde oppbud, forteller Elfie Dørum.

Med seg i styret har hun hatt Fred Sæther og Erling Valvik siden sist årsskifte.

28 mill. i gjeld

Gjelden er på cirka 28 millioner kroner. Sparebanken Sør har et førsteprioritets pantelån på 13 mill, deretter kommer Kristiansand Røde Kors med 13,5 mill – penger som Røde Kors fikk fra salget av eiendommen sin i Østre Strandgate til Tore Hansen-Tangen, og som ble lånt til Stiftelsen Frivillighetens Hus for å finansiere eiendomskjøpet på Eg.

Fredrik Granberg, leder for Kristiansand Røde Kors, sier dette:

— Det viktigste er at våre aktiviteter ikke står i fare. Vi har penger til å drive driften videre. Om vi må flytte fra Frivillighetens Hus, og om vi kommer til å tape noen av pengene vi har lånt til stiftelsen, gjenstår å se. Bobehandlingen får komme i gang først.