57-åringen ble torsdag valgt til ny leder for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS). Organisasjonen er en av de fire hovedsammenslutningene i arbeidslivet vedf siden av LO, Unio og Akademikerne.

Berland har vært mangeårig leder for Finansforbundet. Hun startet i Bergen Bank for nærmere 40 år siden.

Finansforbundet omfatter nær 40000 arbeidstagere i banker og forsikringsbransjen og er et av de største fagforbundene innen YS.

Den nye YS-lederen fikk en uventet utfordring da mangeårig YS-leder Tore Eugen Kvalheim for en måned siden overraskende kunngjorde at han går av.

Kvalheim sa ja til å flytte over til arbeidsgiversiden av forhandlingsbordet da han ble direktør i Spekter, som er organisasjonen for arbeidsgiverne i helse, samferdsel og kultur.

Tomrom på toppen

Kvalheims beslutning førte til et vakuum på toppen av YS. Nå er Berland valgt til YS-leder for en periode på halvannet år.

Berland har fungert som leder siden begynnelsen av februar. Ledervalget var neppe overraskende.

Med sine 220000 medlemmer er YS en av de store sammenslutningene i norsk arbeidsliv.

Organisasjonen med sine 21 fagforbund dekker alle sektorer i samfunnet og var omfattet av storstreiken i staten i fjor sommer. YS omfatter også forbundet SAFE, som var omfattet av konflikt i oljesektoren i fjor, og organiserer en del av vekterne i Norge i forbundet Parat.

Lønnsoppgjøret

— YS har flere store oppgaver foran seg, blant annet vårens mellomoppgjør. Vi krever at YS-medlemmene får sin rettmessige del av verdiskapningen og legger til grunn at det er rom for reallønnsøkning for alle grupper, sier den nyvalgte YS-lederen.