Økt skatt på bolig støttes av de fleste økonomer, men er svært upopulært blant velgerne. Likevel håper SV på bred oppslutning om sitt nye forslag: Høyere skatt på bolig nummer to og på næringseiendom gjennom økt formuesskatt.

— Dagens boligmarked er i en farlig prisgalopp. Ungdom, single og folk som skal etablere seg på nytt, må ta opp så store lån at de risikerer egen økonomi og sikkerhet. Forslaget vårt vil både virke dempende på boligprisveksten og ha en positiv fordelingseffekt, sier Hagen.

Vil ha flere boliger

Til tross for at det er midt i vinterferien, er trafikken god på visning i Kværnerbyen i Oslo. Joakim Brandt (24) er nyutdannet lydtekniker og på jakt etter sin første bolig.

— Jeg foretrekker å eie fremfor å leie. Jeg vil heller betale penger til meg selv enn til en utleier, men det er dyrt å kjøpe nå. Det må være tungt for nyutdannede som ikke får hjelp av foreldrene, sier Brandt.

Prisen på leiligheter i Oslo har økt med 40 prosent de siste fem årene. Brandt er positiv til tiltak som demper den kraftige prisveksten.

- Det er først og fremst viktig at det blir bygget flere boliger. Jeg er ikke helt sikker på hvilke konsekvenser forslaget til SV vil få, sier han.

Rammer ikke hytter

SV-politiker Aksel Hagen er ikke i tvil om at skatteendringen er positiv for nyutdannede som vil inn på det norske boligmarkedet.

Forslaget innebærer at folk som eier mer enn én bolig, kan måtte belage seg på å betale høyere formuesskatt. I dag er ligningsverdien av sekundærbolig satt til 50 prosent av eiendommens anslåtte markedsverdi. SV vil øke dette til 90 prosent over en periode på fire år.

Eiendom i utlandet, hytte- eller fritidseiendommer, vil ikke bli berørt, ifølge SV.

- Dette vil ramme dem som er på markedet kun for å plassere penger, sier Hagen, som mener forslaget vil være positivt for norsk økonomi.

— Siden sekundærbolig og næringseiendom verdsettes lavere i formuesskatten enn andre investeringsobjekter, har det lenge vært attraktivt å investere i fast eiendom for dem med høy inntekt som vil redusere sin skattemessige formue. Det går på bekostning av investeringsnivået i andre næringer.

- Hva med foreldre som vil hjelpe barna inn på boligmarkedet?

— Foreldre har fortsatt mange muligheter, blant annet ved å gi hjelp til å stille egenkapital. Forslaget vil kun gjelde en liten gruppe som har råd til å kjøpe leilighet til barna uten å ta opp ekstra lån, og som velger å ha den i sitt navn. De skal selvfølgelig betale skatt etter evne som alle andre, sier Hagen.

Får økonomstøtte

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i analyseselskapet Pöyry, mener forslaget fra SV er «et steg i riktig retning».

— Den lave skatten på bolig og eiendom er et stort problem for norsk økonomi. Skjevhetene og ubalansene tårner seg opp. Husholdningene blir forgjeldede, boligmarkedet ustabilt, næringslivet får problemer med å skaffe egenkapital og det hindrer et effektivt utleiemarked for dem som trenger det.

Han mener kapitalen i Norge hoper seg opp i uproduktive boliger i stedet for i arbeidsplasser i næringslivet.

— Dårlige fordelingskonsekvenser har det også. Foreldregenerasjonen er i ferd med å trekke stigen opp etter seg. Den lave skatten gjør det ikke engang enklere å eie bolig. Prisen for å komme inn i boligmarkedet øker nemlig desto mer, sier Bjørnstad.

Høyre kritiske til forslaget

Høyre mener forslaget fra SV vil gjøre det dyrere å leie.

— Dette er et typisk SV-forslag som ikke bringer frem en eneste ny bolig. Hovedproblemet som må løses, er mangel på boliger, ikke at folk plasserer pengene sine i boligsektoren, sier Michal Tetzchner, boligpolitisk talsmann i Høyre.

Han mener det ikke er tvil om at forslaget rammer leietagere.

— Man rammer dem som ikke har skaffet seg egen bolig. All økonomisk erfaring og teori tilsier at utleier vil velte økte kostnader som følge av høyere skatt, over på leietagerne, sier Tetzchner.

Arbeiderpartiet viser til at ligningsverdien på sekundærbolig ble satt opp fra 40 til 50 prosent i statsbudsjettet for 2013.

— Ingen er spesielt opptatt av å verne spekulantene, men SVs forslag om å øke denne skatten til 90 prosent kan få en del utilsiktede effekter. Vi har ingen pågående diskusjon om å endre boligskatten, sier Håkon Haugli, boligpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

- Bommer på hovedproblemet

Han tror forslaget fra SV kan hjelpe flere inn på boligmarkedet, men at det vil ramme leietagere.

- Forslaget vil ikke gjøre noe med hovedproblemet som er at det bygges for få boliger. Det finnes ingen «quick fix». De såkalte sekundærboligene står ikke tomme i dag, men leies ut, sier Haugli.

Han mener også at det er usikkert hvor treffsikkert forslaget er.

— Veldig mange som har sekundærbolig, vil ikke fanges opp av dette forslaget fordi de har finansiert boligene med lån og ikke betaler formuesskatt uansett.

SV avviser at forslaget vil ramme folk som leier.

— Leieprisene er etterspørselsdrevet. Hadde utleiere kunne ta høyere leiepris, hadde de selvsagt gjort dette allerede, sier Axel Hagen.