Kvinner må bli mindre flinke hvis sykefraværet skal ned. Det synes å være konklusjonen i A-magasinets hovedoppslag «Flink gutt-koden» fredag, om at kvinner har 70 prosent høyere fravær enn menn i arbeidslivet.

Et utvalg menn som ikke er sykmeldte, forteller kvinner hva de burde gjøre bedre. De såkalte «flinke jentene» er bare til stede som stråmenn for sannheten om at de ødelegger for seg selv og andre.Pføy!

Godt det finnes noen menn med egen hobby som kan fortelle dem hvordan de kan skjerpe seg.

Flinke piker og dyktige menn

Selv er jeg en av dem som sikkert burde ta dette til meg, siden jeg nok kan kalles flink pike.

Det burde jeg jo ikke være flau av. Men det blir jeg. Blant annet fordi jeg plutselig blir pike, ikke kvinne. Til tross for at jeg straks fyller 35 år og har vært i arbeidslivet i 11 år, både som sjef, direktør og rådgiver – endatil for folk som disse dyktige mennene.

Flinke piker og dyktige menn – smak litt på det og fortell meg at du ikke syns det er ubalansert. Hvis vi med vagina gjør, og ikke minst ønsker å gjøre, jobben vår bra, er vi streberske og flinke. Hvis vi gjennomfører oppgaver innen tidsfristen, er vi flinke. Hvis vi smører ordentlig matpakke til ungen vår eller gjør noe på fritiden, er vi selvfølgelig også flinke.

Det er ikke måte på hvor flinke vi er. Men det fremholdes ikke som noe positivt.

Endrede premisser

Kvinners premisser for å delta i arbeidslivet har endret seg.

Jeg har mange ganger lurt på hvorfor daværende Telenor-direktør og nåværende NHO-direktør Kristin Skogen Lund la så vekt på at hun aldri gikk først hjem fra fest da hun var på Skavlan for noen år siden. Men jeg skjønner det nå: Hun kunne jo risikere å bli kalt flink pike, og det ville ikke vært særlig heldig – til tross for at du nok bør være usedvanlig flink for å nå som langt som henne.

Hvis vi kvinner er flinke, risikerer vi å gjøre oss selv syke og ødelegge den fine kjønnsbalansen i likestillingslandet Norges sykefraværsstatistikk.

Hvis vi er flinke, utfordrer vi effektiviteten i bedriften vår fordi vi ikke klarer å gjøre ting raskt og unøyaktig nok.

Og hvis vi er flinke, er vi en seriøs utfordring for verden rundt oss, som ikke klarer å henge med og derfor får dårlig selvtillit og blir syke de også.

Forsker Arnstein Mykletun:

Vi er oppdratt til å skamme oss

Å kalle kvinner flinke piker er en infantilisering og naivisering som er direkte diskriminerende. Det er et forsøk på å ta fra oss den autoriteten kunnskap og prestasjon ellers gir.

Problematiseringen viser overhodet ikke genuin omtanke, men minner om såkalt «slut-shaming»: En skam kvinner blir påført med utgangspunkt i ytre faktorer som korte skjørt, blondt hår eller uanstendig oppførsel, med det formål å ta fra dem naturlig autoritet eller rettigheter gjennom å gjøre dem til seksualiserte objekter.

Går kvinner i korte skjørt, blir de seksuelt trakassert, er de dyktige i jobben sin, blir de altså syke. De kan skylde seg selv, ikke samfunnet. Vi blir oppdratt til fortsatt å skamme oss.

Ingen nevner alle de dårlige sjefene vi kvinner må forholde oss til. I den grad jeg kjenner kvinner som har vært sykmeldte, er det stort sett på grunn av dem.

Enten har de jobbet for mye fordi sjefen er travelt opptatt med å trene til Birken eller lignende. Ellers så er de blitt dårlig behandlet nettopp fordi de er flinke og til slutt blitt utmattet av det. De blir en utfordring for sine sjefer fordi de presterer, likevel er det til slutt de som går, ikke sjefen.

Kanskje A-magasinet i neste utgave kan spørre hvorfor?

Skal vi virkelig skamme oss hver gang vi er syke? Skal det liksom gjøre oss friskere?

Selv har jeg nå vært sykmeldt litt mer enn en uke på grunn av lungebetennelse. Det skjedde ikke fordi jeg forsøkte å sjonglere alle mine roller som fulltidsansatt, mor, forfatter, skribent, styremedlem i ditt og datt og aktiv på fritiden. Det skjedde fordi et virus fant veien inn i kroppen min og laget et lite helvete.

Løsningen var heller ikke å spørre om jeg kan sove litt på kontoret til Nikolai Astrup, men å ta antibiotika. Likevel plager det meg at jeg har bidratt negativt til statistikken. Jeg har jo vært borte en stund, og jeg er jo kvinne. Eventuelt pike. Og virusene kommer ikke inn i fraværsstatistikken. Der står bare resultatene av dem, fritt for tolkning for forskere og journaliser.

Skal vi virkelig skamme oss hver gang vi er syke? Skal det liksom gjøre oss friskere?

Trine Eilertsen:

Hersketeknikk

Jeg er enig i at vi må snakke om hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn. Men det finnes så mange bedre måter å gjøre det på enn å spørre noen tilfeldige menn om hvilket råd de ville gitt til kjæresten sin.

Ennå har vi et arbeidsliv som er tilpasset menn i altfor stor grad, ennå jobber det flere kvinner enn menn i belastende yrker og ennå er det altfor mange skjulte maktstrukturer som jobber mot ett kjønn.

Merkelappen «flink pike» er ikke egnet til mye annet enn som en hersketeknikk for å holde kvinner utenfor det gode selskap

Kvinner må jobbe hardere for samme lønn og posisjon. Kvinner må bevise mer for samme anerkjennelse på ledermøtet, og de må altså oppføre seg på en måte som ikke kan kalles spesifikt kvinnelig, for da risikerer de at det blir et problem som blir brukt mot dem.

Merkelappen «flink pike» er ikke egnet til mye annet enn som en hersketeknikk for å holde kvinner utenfor det gode selskap, på samme måte som fokuset på korte skjørt gjorde det før. Jeg foreslår at vi legger den ballen død.

Norske kvinner er nemlig flinke som f ... og burde kunne være stolt av det.

De gjør det bra i arbeidslivet og bra på hjemmebane, og i tillegg bidrar de til samfunnet på andre vis. Ingen burde henge dem ut for det, og ingen menn burde stå i avisen og fortelle dem at de burde finne seg en hobby eller roe litt ned. Derimot burde vi legge forholdene til rette for høyest mulig prestasjon i et samfunn hvor kompetanse er på vei til å bli den nye oljen.

Skamme seg kan andre gjøre.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.