KRISTIANSAND: — Du kan gjerne si det er mot normalt, ja, bekrefter direktør for krafthandel i Los, Andreas Myhre, om strømprisens utvikling i 2016. Han viser til at både strømprisen og oljeprisen var på sitt laveste i februar i år, på henholdsvis 14,1 øre/kWh som laveste døgnpris for strøm og en oljepris på som bunnet ut på 27 dollar fatet. Siden har både oljeprisen og strømprisen hatt en stigende trend.

Les også:

Lavest i fellesferien

I mai havnet strømprisen på Sørlandet på 21 øre/kWh. Og samme nivå er den forventet å ligge på gjennom sommermånedene.

Andreas Myhre, direktør for krafthandel i Los Energy. Foto: Torstein Øen

— Markedet forventer en strømpris på samme nivå som i dag. Også i fellesferien, når strømforbruket er på sitt laveste, er prisen i markedet forventet å ligge på 20 øre, sier Myhre.

Derfor påvirker oljeprisen

Han forteller videre at det er første gang siden finanskrisen i 2008 at oljeprisen påvirker strømprisen i den grad vi ser i dag.

— Oljeprisen påvirker kullmarkedet, som siden finanskrisen har vært offer for etterspørselssvikt. Og kullmarkedet har falt selv om oljeprisen var høy. Nå påvirker kostnadsøkningene i gruvene kullprisen i sterkere grad, og dermed samvarierer olje og strøm om dagen, forklarer Myhre.

Linken mellom oljeprisen og strømprisen har sin forklaring i overføringskablene til utlandet.

Les også:

— I snitt er strømprisen på Sørlandet klin lik det det koster å produsere kullkraft. Kullprisen er igjen påvirket av oljeprisen, da olje er en viktig innsatsfaktor i produksjonen, forklarer Myhre og legger til:

— Akkurat nå er det ingenting som påvirker prisen på strøm mer enn prisen på olje. Det betyr at hendelser i Midt-Østen, Venezuela og Afrika bestemmer hva du betaler for strøm på Sørlandet.

Vær og strømpris

For at vær og temperatur skal slå inn på strømprisen, må endringene være store.

— Som i fjor, når det var store mengder snø i fjellet langt ut på sommeren, kan prisene presses ned. Og skulle vi få tre-fire måneder med tørke, der nedbøren er mindre enn normalt, vil det kunne presse prisene oppover. Men generelt regner det mye mer nå enn det gjorde før, så tørke er et lite reelt problem, vedgår kraftsjefen.

Historisk lavt

- Men strømpriser - før mva og avgifter - på rundt 20 øre er vel lavt historisk sett?

— Det er det. Og selv om ikke 2016 blir året med de laveste strømprisene i snitt siden tusenårsskiftet, kommer det høyt på listen. Særlig i vinter var strømprisene unormalt lave, svarer Myhre.

Fem strømselskap selger strømmen «gratis»

Noen enkle klikk på nett kan fort spare deg for noen tusenlapper på strømregningen.

Rauma Energi, Telinet, Akraft, Ustekveikja Energi og Agva Kraft tilbyr alle et eller flere strømprisprodukter som gir deg gratis strøm.

Gratis, i den betydning at du ikke betaler noe som helst påslag på den markedsprisen som strømmen omsettes for på den nordiske kraftbørsen Nordpool.

Som igjen betyr at strømselskapet ikke tjener noe på å ha deg som kunde.

Hilde Uthaug, daglig leder for strømpris.no. Foto: Forbrukerrådet

Daglig leder for strømpris.no, Hilde Uthaug, sier til Fædrelandsvennen at det er viktig å se hvilke betingelser de forskjellige strømavtalene har.— Noen gir deg strøm uten påslag kun første måned. Andre krever at du oppretter avtalegiro eller e-faktura for å få oppgitt pris, sier Uthaug.

Norgesenergi er billigst av de sørlandske strømleverandørene, kun 168 kroner dyrere enn 'gratisleverandørene' pr år. Det er da tatt utgangspunkt i et årlig strømforbruk på 20.000 kilowattimer, hvor nettleien er holdt utenfor.

Les også:

LOS og SkandiaEnergi er henholdsvis 550 kroner og 672 kroner dyrere enn 'gratisleverandørene' pr år.

Én faktura for strøm og nettleie

Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE. Foto: Stig Storheil

— Den nye ordningen, som vi har kalt gjennomfakturering, betyr at strømkundene enkelt kan velge kraftleverandør uten å måtte gå fra én til to fakturaer. I dag er det i praksis kun strømkunder som velger strømleverandør med selskapsmessig tilknytning til nettselskapet, som får alt på én faktura, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE i en pressemelding.Gjennomfakturering innebærer at nettselskapet sender faktura for nettleien til strømleverandøren, som inkluderer nettleien i strømfakturaen. Ordningen vil gjelde alle strømleverandører i Norge, og trer i kraft fra 1. september 2016. — En felles faktura for strøm og nettleie er en forenkling som gir strømkundene større valgfrihet og bedre oversikt over strømkostnadene. Forskriftsendringene bidrar også til bedre konkurranse mellom kraftleverandørene, sier Flataker.