Det var tilløp til høy temperatur i rettssal 6 i Kristiansand tinghus tirsdag morgen, etter at den formelle delen av første skiftesamling i konkursboet etter Vågsbygd Bygg og Vedlikehold AS (VBV) var unnagjort. To familier har opplevd at husene VBV var i ferd med å bygge for dem i Søgne, ble stående halvferdige da konkursen inntraff like før jul. Nå har de meldt krav på til sammen 2,8 millioner kroner i konkursboet og må hyre andre for å få boligene innflyttingsklare.

Ennå henger VBV-skiltet på byggeplassen i Søgne. Foto: Kjartan Bjelland

At VBV, som var totalentreprenør, ikke hadde stilt ferdigstillelsesgarantien på ti prosent av kontraktssummen, som bustadoppføringslova krever, gjør både situasjonen og tapet ekstra surt for de to familiene.— Jeg vet ikke noe om den saken. Den lå i byggeavdelingen i VBV, som jeg aldri hadde noe med å gjøre; jeg drev med utemiljø, sa Sigurd Strømme til en av de uheldige som hadde møtt opp i tinghuset.

— Ha! Du var styreformann! fikk han klar beskjed om i retur.

En annen av de rammede antydet i en mer avdempet tone at en minnelig ordning kunne være en løsning. Det virket Strømme ikke uvillig til å diskutere, uten at Fædrelandsvennen fikk med seg hvordan det gikk videre. De uheldige byggherrene ønsket slett ikke medieomtale.

Advokat Kai Knudsen er bostyrer for konkursrammede Vågsbygd Bygg og Vedlikehold AS. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Regninger dukket oppBostyrer Kai Knudsen kunne ellers berette mer om bakgrunnen for at selskapet — til manges overraskelse - begjærte seg selv konkurs 21. desember. Umiddelbar konsekvens var at 35 ansatte stod uten jobb.

— Etter sommerferien i fjor dukket ubetalte regninger opp og betalingsevnen ble anstrengt. Utover høsten gikk eierne (Sigurd Strømme og Tom Andreas Lund var indikerte hovedeiere, red.anm.) inn med to millioner kroner i ny egenkapital, pluss at DNB økte kreditten med én mill. Da noen større prosjekter var ferdige uten at nye kom inn, forverret situasjonen seg allikevel, og det ble lagt planer for en gjeldssanering. Men da banken krevde at de 30 prosentene kreditorene skulle få av sine tilgodehavender, måtte komme fra selskapet selv eller eierne, ble utfallet oppbud, fortalte advokat Knudsen.

Han la til:

— At regninger dukket opp, skyldtes slikt som at de hadde ligget på byggeplass, eller at det trengtes avklaring med underleverandører.

Betydelig konkurs

Med 27 millioner kroner i krav er VBV-konkursen betydelig. DNB topper listen med 7,4 millioner kroner, men også Sparebank 1 SR-Bank har meldt krav på én mill. Enkelte underleverandører har også fått svi: Carlsen Fritzøe Handel har 3,5 millioner kroner til gode, Try Rør 1,2 mill. Lille Songdalen Fjellsprenging ligger an til å tape nesten 1,5 millioner kroner, Vasland Maskin nesten 1,1 mill.

Verdier er det smått med. DNB hadde pant i det aller meste. Riktignok får bostyrer Knudsen ut noen titusen kroner fra forhåndsbetalte bombrikker og annet småtteri, men under skiftesamlingen var han klar på at det ikke ligger an til noen utbetaling til kreditorene.

Nytt selskap i sving

Sigurd Strømme er i gang med nytt selskap etter VBV-konkursen. Knut Arne Topstad forteller:

— Strømme, Frode Bakken, Erling Tveit og jeg selv har stiftet BST Anlegg & Utemiljø AS, hvor vi eier 25 prosent hver. (Aksjekapitalen er 1,6 millioner kroner, red.anm.) Firmaet er helt uavhengig av det gamle VBV og skal kun jobbe med utemiljø og anlegg. Vi er blitt godt mottatt av kunder og leverandører, og som det ser ut nå, kan vi ta inn seks av de som jobbet med utemiljø og anlegg i VBV. Sammen med oss selv blir det ti stykker, sier Topstad.

Truls Karlsen var bygg-fagarbeider hos VBV.

— Vi var åtte stykker i avdelingen. Alle stod uten jobb etter konkursen, som kom som ei bombe. Selv har jeg ordnet meg og begynner i nytt arbeid ganske snart.