EVJE OG HORNNES: — Vi er på jobb ennå ja, humrer Olav Andreas Erdvig når Fædrelandsvennen ringer og spør hvordan det går.

Sammen med kona Anita Abusland Erdvig driver han Pernille Kafé på Evje, som lørdag morgen var blant de mange hotell- og restaurantbedriftene på Sørlandet som ble tatt ut i streik.

- Ikke kalt inn ekstravakter

På Pernille er sju organiserte tatt ut, av totalt 50 ansatte. Dermed blir det ikke totalhavari for driften, tross sju utleveringer av mat til 126 personer i tillegg til 3-400 gjester i kaféen på søndag.

— Det er mange som er uorganiserte hos oss, typisk studenter, men vi kjører veldig fair og har ikke kalt inn noen ekstra for å jobbe, sier Erdvig.

Av de sju som er tatt ut i streik er tre av dem kokker og fire er servitører. To av de sju har vært i mammaperm, og utgjør dermed ingen praktisk forskjell.

Dobbeltskift

— Det er kjøkkenet som er mest sårbart, men da trår jeg og kona til. Selv er jeg egentlig kjøkkensjef og daglig leder, mens kona er altmuligkvinne og kontorsjef, men det blir nok hektisk, innrømmer Erdvig.

For ekstraarbeid blir det på søndagen også:

— Vi blir tre færre i morgen, to av dem kokker, så meg og Anita får et dobbeltskift. Men det skal nok gå bra, bare det ikke blir for langvarig, mener Pernille-sjefen, som benytter anledningen til å skryte av de streikende som, før streiken trådte i kraft, hjalp veldig til i forberedelsene.

- Små marginer i bransjen

Hva tenker du om streiken?

— Tilbudet fra NHO var vel på 5-6000 kroner for en fulltidsstilling, mens de organiserte vil ha 10.000 kroner og lokal forhandlingsrett. Problemet er bare at marginene er så små i bransjen og de fleste strever med å få fem prosent overskudd av totalomsetningen, som er et minimum for å holde driften ved like, svarer Erdvig.

Og stemningen mellom deg og de streikende?

— Den er veldig god. Vi skal jo tross alt jobbe sammen etter streiken også, sier Pernille-sjefen og humrer.

Har du lest våre tidligere saker om hotell- og restaurantstreiken?

God stemning blant streikende

God stemning kan også leder for Fellesforbundet i Agder, Christian Justnes, berette om.

Christian Justnes, leder for Fellesforbundet i Agder. Foto: Torgeir Eikeland

— Det er en veldig god stemning blant de streikende med positive hotellgjester og forbipasserende som gir støttende ord. Første dag av streiken har gått helt etter planen, forteller Justnes, som i løpet av lørdagen hadde vært innom de aller fleste arbeidsplassene som var tatt ut i streik.

Streikebryteri

Har det vært noen problemer noe sted?

— Ved tre hoteller er det nok tilfeller av hva vi mener er streikebryteri. Enten gjennom ledere som gjør mer enn de har lov til eller at det settes inn uorganiserte på de organiserte sine vakter. Enn så lenge ber vi bare de streikende notere det som skjer, så vil vi se nærmere på og rapporterer eventuelle overtramp over helga, svarer fagforeningslederen.

Men generelt god oppførsel

Hvordan har arbeidsgiverne oppført seg?

— Vi har ikke hørt om ufin språkbruk eller drittslengning noe sted. De fleste streikende har også inngått avtale om å få bruke toaletter og hente seg kaffe. Jeg tror mange sjefer ser streiken er basert på fornuftige krav, sier Justnes og avslutter:

— Værmeldinga er på vår side og streikekassa er solid. Det er ikke noe som tilsier at tålmodigheten skal ta slutt fra vår side.