KRISTIANSAND: Tronsmoen står på andre plass på Vest-Agder SVs stortingsvalgliste. Hun og førstekandidat Alf Holmelid mener det trengs en politisk dugnad for mer likestilling på Sørlandet.

— I år er det hundre år siden kvinner fikk stemmerett i Norge, og Sørlandet er den landsdelen som ligger helt på bunn. Så vi utfordrer de andre listetoppene til å bruke denne valgkampen til å løfte oss opp fra denne plasseringen. Det er ikke oss verdig å ha en slik plassering, sier Holmelid.

De to toppkandidatene mener kampen for økt likestilling kan begynne i den enkelte kommune.

— Bare se på kontantstøtten og hvordan den virker inn på likestillingen. Kristiansand har til og med egen, kommunal kontantstøtte. Det er tanker fra 50-tallet. Så det første vi må gjøre, er å fjerne kontantstøtten, sier Mali Steiro Tronsmoen.

Mindre yrkesaktive

Mali Steiro Tronsmoen og Alf Holmelid mener at mange deltidsstillinger og stor bruk av kontantstøtte gjør at kvinner står svakere innen arbeidslivet på Sørlandet.

— Vi vet at kontantstøtten fører til at kvinner ikke får den tilknytningen og den selvstendigheten de skal ha. Det å stå utenfor arbeidslivet er helt sikkert greit, helt du må stikke fra mannen din fordi han finner seg en elskerinne eller at han slår, sier Tronsmoen.

Alf Holmelid mener at Kristiansand kommune må gjøre noe med ledelsen i kommunen der det ifølge ham er altfor mange menn i rådmannens stab.

— I tillegg må det gjøres noe med all ufrivillig deltid. Det er et stort problem, sier Holmelid.

— Faste, fulle stillinger innen velferdstjenestene er noe av det viktigste for å gi kvinner en full tilknytning til arbeidslivet. Alle de halve stillingene som blir utlyst i dag, er uakseptabelt, sier Mali Steiro Tronsmoen.

Barnehager

Fædrelandsvennen møter listetoppene i forbindelse med helgas fylkesårsmøte i Vest-Agder SV. Det foregikk i bystyresalen i Kristiansand. I den salen har det blitt gjort mange vedtak som ifølge SV ikke er bra for familier med små barn.

— Med alle de private barnehagene i Kristiansand, er det ikke reell valgfrihet. Det er kun 38 prosent kommunale, og det er for dårlig. Jeg som har små barn, føler meg utrygg på grunn av alle de private, sier Tronsmoen.

Hun reagerer blant annet på at Filadelfias barnehage Solkollen har overtatt så mye.

— De bygger veldig ut, og de fortrenger det kommunale tilbudet, sier Tronsmoen.

Enige om deltid

De andre listetoppene på Sørlandet har vært med på å innføre mye av det SV mener hindrer likestillingen. Men på ett punkt er de enige. Det dreier seg om ufrivillig deltid.

— Her er det nok tverrpolitisk enighet om at den uønskede deltiden skal ned, sier Frps stortingskandidat Åse Michaelsen.

Hun er ikke like sikker på om de blir enige om virkemidlene. Frp mener nemlig at skal deltidsarbeidet ned, må ansatte innen pleie og omsorg få anledning til å ha mer fleksibel arbeidstid.

I tillegg må de belage seg på mer helgejobbing.

— Alle som ønsker fulltid må få det, men da må de også være innstilt på å jobbe fem - seks helger mer i året.