— Ser man på boligprisutviklingen i Norge for de siste årene, kommer Kristiansand fra en to-tre års periode med prisfall, mens resten av landet hadde prisvekst. Det siste året har boligprisene normalisert seg, så jeg tror ikke vi går mot noe nytt prisfall, sier leder for DNB Eiendom i Kristiansand, Jøran Flakk, til Fædrelandsvennen.

Stort tilbud av boliger

Fredag viste Finansavisen til utviklingen i boligmarkedet i landets største byer, der Kristiansand havnet på toppen av listen som viser antall boliger til salgs i forhold til folkemengde.

Kristiansand har 10 boliger til salgs per 1000 innbyggere, mens Stavanger har 8,8. Nederst på listen over de seks storbyene er Oslo med 3 boliger per 1000 innbyggere.

Venter prisfall i Kristiansand

Prisfallet, som var på 4 prosent de siste 12 månedene i Stavanger, vil ifølge sjef for hele DNB Eiendom, Terje Halvorsen, fortsette. Og Sørlandets hovedstad vil følge trenden.

— Ja, Kristiansand er neste by ut når det gjelder prisfall. Kristiansand ligger noen måneder bak Stavanger, så her vil vi se en forsterket effekt fremover, uttalte Halvorsen til Finansavisen.

Tror prisfallet ligger bak oss

Jøran Flakk i DNB Eiendom, Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

Noe den lokale DNB Eiendom-sjefen ikke er enig i.— Det siste året har vi begynt å gå mer i takt med resten av landet. Min tese er at vi kommer fra et litt vanskelig boligmarked men går mot et mer normalt. Jeg skjønner ikke helt hvorfor vi skal få den samme utviklingen som Stavanger. Jeg kan ikke se noen klare trekke på hvorfor boligmarkedet skulle stoppe opp i Kristiansand, sier Flakk.

Heller ikke meglerkollega Kjetil Lossius i Sørmegleren tror på boligprisfall i Kristiansand.

— Hovedforskjellen mellom oss og Stavanger er at siddisene har hatt en eventyrlig prisvekst i forhold til oss. Jeg tror vi har hatt størsteparten av prisfallet allerede, og man skal huske at fra 2010 til 2014 hadde vi tilnærmet 0-vekst i boligprisene i Kristiansand, sier Lossius.

Venter 2-3 prosent vekst i 2016

Både Flakk og Lossius tror på videre vekst i 2016, selv om den blir lavere enn i år.

— Vi tror på en prisvekst på 2 prosent i 2016. Både rentenedgang og utsikter om langsiktig lav rente taler til fordel for prisvekst. Utfordringene er hvordan oljeindustrien vil påvirke boligmarkedet. Dyre boliger på Dvergsnes og omegn som har vært etterspurt av høylønte i oljeservicebransjen kan nok oppleve vanskeligere og lengre omsetningstid, men det påvirker ikke hele boligmarkedet, mener Flakk.

Kjetil Lossius, Sørmegleren. Foto: Tore André Baardsen

— I Sørmegleren er vi også spente på hvordan arbeidsmarkedet vil påvirke boligprisene, men vi tror størsteparten av prisfallet er bak oss og forventer en boligprisøkning på 2-3 prosent i 2016, sier Lossius.

- Har blitt tøffere å selge bolig

— Tilbudssiden av boliger i Kristiansand har økt jevnt mer enn andre regioner i landet, og er vesentlig høyere enn før sommeren. Det gjenspeiler seg også i en vesentlig tregere salgstakt. Så det er blitt tøffere å selge bolig nå i høst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian V. Dreyer.

Han mener boligeiere må belage seg på et boligmarked med mye større regionale forskjeller enn før.

Christian V. Dreyer, Eiendom Norge. Foto: Junge, Heiko

— Regionene som opplever størst problemer i arbeidsmarkedet, vil også ha den svakeste utviklingen i boligmarkedet. Og Kristiansand merker jo godt krisen i den oljerelaterte industrien, sier Dreyer, som mener arbeidsmarkedet er den faktoren som påvirker boligmarkedet mest.- Jeg har kommentert boligpriser i mange år, og selv om renta er en viktig faktor er store skift i arbeidsmarkedet det som har den største innvirkningen på boligmarkedet. Når det er sagt er det fortsatt veldig god omsetning i Kristiansand og området rundt. Prisene har holdt seg bra, og vi skal ikke krisemaksimere, men vi ser tegn på at det kan bli tøffere.