– Forretningene går bra om dagen. Jeg har flere bein å stå på, noe som har vist seg å være lurt under pandemien, sier Joya til Aftenbladet/E24.

Det er gjennom selskapet Roger Sushi AS at 40-åringen gjør sine investeringer. Aller mest handler det om sushi og restaurantdrift, men Joya har også flere eiendommer i Stavanger, Sandnes, Haugesund og Spania.

Pandemi-effekt

Nå viser det rykende ferske årsregnskapet til Roger Sushi at Joya hadde et godt 2020 hvor resultatet før skatt endte på rett i underkant av 4 millioner kroner mot 1,7 millioner kroner i 2019. Det førte til at egenkapitalen i selskapet økte fra 27,6 millioner kroner i 2019 til 31,2 millioner kroner i fjor.

– Sabi Sushi er bygget opp som både en restaurant- og en take away-kjede. Det har vært vår store fordel under pandemien. Allerede uken etter at Norge stengte ned i mars i fjor, så merket vi en enorm økning på take away-delen. Folk var nærmest isolert hjemme og snek seg stort sett ut for å hente mat, sier Joya.

Dette viser også igjen i regnskapet til selskapet S.S.M Holding som er eierselskapet til Sabi Sushi. Omsetningen økte fra 72,2 millioner kroner i 2019 til 77,5 millioner kroner i fjor. Resultatet før skatt bedret seg også kraftig fra minus 8,7 millioner kroner i 2019 til i underkant av 7 millioner kroner i pluss i fjor.

Han har all grunn til å smile, Roger Asakil Joya. Fjoråret ble et godt økonomisk år for sushi-kongen. Foto: Fredrik Refvem

Eierne vil selge seg ned

S.S.M Holding eies av Roger Asakil Joya, Arild Ask Bringeland, Helge Orstad, Roald Helgø og Eivind Berge Nilsen. Alle har 20 prosent hver.

Men dette kan det snart bli en endring på. For etter det Aftenbladet/E24 kjenner til, vurderer de fem eierne nå å selge halvparten av Sabi Sushi-kjeden. En konkret prosess skal være i gang, og et salg kan skje i løpet av de 10–12 neste månedene. Kanskje også før, etter det Aftenbladet/E24 får opplyst.

– Jeg er eier og investor, og kan derfor ikke si så mye om akkurat den biten. Det er andre i systemet som tar seg av dette, sier Joya, som imidlertid bekrefter at det har vært flere friere på døren de siste årene.

– Det er flere som har vist interesse, ja.

I årsregnskapet til Roger Sushi kommer det fram at Roger Asakil Joyas eierandel på 20 prosent i Sabi Sushi er verdsatt til 23 millioner kroner. Det betyr at Sabi Sushi-kjeden, som består av 25 restauranter, er priset til et sted mellom 100 og 150 millioner kroner.

– Det er nok korrekt, ja, bekrefter Joya.

Roger Asakil Joya har bygget seg opp fra ingenting til å være god for flere titalls millioner kroner. Foto: Fredrik Refvem

Kom med lastebåt

På 2019-ligningen står han oppført med en formue på 14,7 millioner kroner, men penger har på ingen måte vært en selvfølge for Joya.

– Jeg kom til Norge som 17-åring med hull i skoene og uten én krone i lommen. Min far jobbet på lastebåt og reiste fram og tilbake til Norge. En dag fant han seg en norsk jente som han giftet seg med. I åtte-ni år jobbet de med å få meg til Norge før de endelig lyktes i 1999. Det så jeg på som min sjanse til å få til noe i livet. Utrette noe. Og jeg var fast bestemt på å lykkes. Jeg lærte meg språket fort, tok mye utdannelse og hadde flere jobber.

– I tillegg har jeg alltid vært interessert i finans, så jeg begynte å lese Dagens Næringsliv, Kapital, Finansavisen og andre tidsskrifter for å oppdatere meg og lære. Drømmen var å starte noe for meg selv, sa Joya i et intervju med Aftenbladet i februar 2019.

Sender penger til familien

Drømmen har altså blitt til virkelighet for Joya. Men det er ikke alle forunt å få realisert sine drømmer - spesielt ikke hvis man lever et begrenset liv på Filippinene med små ressurser. Det vet Joya alt om.

– Jeg har åtte søsken som bor på Filippinene. Fire søstre og fire brødre. De har ikke så mye penger, og lever under ganske trange kår, sier Joya, som hjelper dem med penger.

– Jeg er opplært til at man tar ansvar for sin familie, og for meg er det spesielt viktig at mine søsken får den utdannelsen de trenger. Men samtidig er jeg bevisst på å ikke sende mer penger enn de trenger. Min hjelp skal ikke bli en sovepute. Jeg er opptatt av at de skal ha en givende hverdag med jobb og skole slik som alle andre.

Satser på ny restaurant

Joya er ikke bare involvert på eiersiden i Sabi Sushi-restaurantene. Han er også en svært god sushi-kokk selv, og havnet på fjerdeplass i konkurranse om å bli verdens beste i 2015. Fram til nylig har han utøvd faget sitt i restauranten Sabi Omakase i Pedersgata i Stavanger hvor han har disket opp de lekreste sushibiter, som har ført til at Sabi Omakase har én stjerne i den nordiske Michelin-guiden.

Sabi Omakase i Pedersgata har én stjerne i den nordiske Michelin-guiden. Foto: Tommy Ellingsen

Men nå flytter han «Roger-showet» til sin nystartede restaurant Sabi Enso i Romsøegården i Stavanger sentrum. Den åpnet dørene i april.

– Åpningen har vært stille og rolig. Helt etter planen, egentlig. Ting tar tid med å få de rette og beste kokkene på plass. I tillegg må folk bli klar over - og forstå - vårt nye konsept. Forskjellen fra Sabi Omakase, er at man på Sabi Enso kan velge mellom tre ulike avdelinger som alle tilbyr forskjellige opplevelser, sier Joya.

– Og nå er målet å få en Michelin-stjerne også på Enso?

– Det ville vært en fin anerkjennelse, men det viktigste for meg er å nå ut til flest mulig folk med vår mat og vårt konsept. Akkurat nå gjelder det å komme skikkelig i gang, så får tiden vise hva vi kan klare å få til.

– Og hva skjer nå med Sabi Omakase i Pedersgata?

– Jeg skal fortsatt være litt involvert i den daglige driften, men det meste av showet overlater jeg til en av mine aller beste kokker. Han og jeg har jobbet tett sammen i flere år, så den biten er i de beste hender.