— Vi skal piske dem

Telenor: - Vi vet ikke hva som gikk galt

Baksaas beklager til Norge

Justisminister Knut Storberget (Ap) betegnet under et pressemøte mandag mobilproblemenes innvirkning som den alvorligste erfaringen han har gjort seg i pinsehelgen.

Administrerende direktør Ragnar Kårhus i Telenor Norge sier mandag at det var en restart i en komponent i det mobile datanettet som medførte et halvt døgns nedetid.

– Vi har lokalisert hendelseskjeden, men ikke funnet rotårsaken. At restarten i datanettet kunne påvirke talenettet var nytt for oss. Systemet skulle også fungert slik at servere andre steder skulle tatt over for det som falt ut, sier Kårhus til NTB.

Men han forsikrer om at Telenor allerede har iverksatt tiltak som gjør helheten i nettet mer robust, slik at enkeltfeil ikke feller andre deler av systemet.

Les også: Telenor: - Kan være lurt å ha fasttelefon

Kalt inn på teppet Torsdag er de berørte aktørene kalt inn til et møte hos Samferdselsdepartementet, hvor Storberget vil se både tilstrekkelig forklaring på feilen og tiltak for å hindre gjentagelse.

– Vi skal da levere en skriftlig rapport til Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet om årsaken og tiltak for at noe slikt ikke skjer igjen. Denne rapporten er i rute, sier Telenor-direktøren.

Han understreker at selskapet er svært lei seg for problemene feilen skapte.

– Men vi har heldigvis ikke fått noen meldinger fra kunder om at det har fått alvorlige konsekvenser, sier Kårhus til NTB.

Storberget fremholder at politi og andre beredskapsetater har hatt reserveløsninger og hjelp av frivillige radiogrupper å støtte seg på i helgen.

– Men det går aldri bra hvis ikke befolkningen får kontakt med beredskapsetatene fra isolerte områder. Og det er det jeg er bekymret for. Det umulige skjedde, og jeg håper vi får mange av svarene på bordet torsdag, sier justisministeren.

Les også: Derfor kan du ikke svitsje til konkurrentens mobilnett

Vil utbygge nødnett Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) peker på at det nye nødnettet fungerte for brannvesenet og 110-sentralene fredag. Men nettet har bare dekning i sentrale områder.

– Det langvarige utfallet av Telenors mobilnett, som en av samfunnets viktigste kommunikasjonskanaler, viser hvor sentralt det er å få på plass et kommunikasjonsnett som fungerer uavhengig av mobilnettet, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB.

Han mener hendelsen var et bevis på at mobilnettet er for sårbart til å stå alene som kommunikasjonskanal for kriseberedskap.

– Vi trenger mer robuste systemer og flere bein å stå på. Nødnettet vil bidra til å berge liv og helse, og det øker sikkerheten for innsatsmannskaper betydelig, fortsetter Madsen.