KRISTIANSAND: Shalam går til kraftig angrep på revisjonsrapporten som påstår at kommunen har gitt ulovlig støtte og ulovlig kjøpt tjenester av deres rehabiliteringssenter.

Politisk valg

— Kristiansands folkevalgte kan velge å følge kommunerevisjonens anbefalinger, men dette vil da være et politisk valg og ikke en nødvendig følge av norsk lov eller EØS-avtalen, skriver stiftelsen Shalam i et brev til kontrollutvalget i Kristiansand. Shalam har fått bistand fra nettverket i Stiftelsen Kraft til å gå gjennom hele rapporten. Ifølge dem tar rapporten politiske standpunkt, og legger ikke loven til grunn gjentatte ganger.

Revisjonsrapporten mener Kristiansands kjøp av rusomsorgstjenester skulle vært ute på offentlig anbud. Dette bestrider Shalam, og sier at kjøp av enkeltdøgn ikke nødvendigvis trenger å konkurranseutsettes.

— Shalam er naturligvis enig i at Kristiansand må følge regelverket for offentlige anskaffelser. Problemet er at revisjonsrapporten hevder dette som argument for å flytte legitim folkevalgt prioritering av frivillig og ideell sektor over på et markedsbasert anskaffelsesregime. Dette følger ikke av loven. Dermed gir revisjonen råd som synes faglige, men i realiteten er politiske anbefalinger om å markedsutsette ideell og frivillig sektor, skriver de i brevet til kontrollutvalget.

- Ikke lovbrudd

Revisjonsrapporten peker på flere lovbrud når det gjelder Shalam .Shalams søknad som lå til grunn for budsjettvedtaket var ikke korrekt sendt, bystyrets budsjettvedtak om støtte på 1 million kroner til Shalam var ikke lovlig. Dessuten skulle det være Shalams ansvar å unngå kryssubsidiering.

— Alt dette er feil, ifølge Shalam og deres støttespillere. Revisjonsrapporten hevder at søknaden om støtte gikk direkte til varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Shalam sier at de også sendte til administrasjonen

— Samlet gir dette et meget sterkt budskap som er belastende for det politiske miljøet i Kristiansand, og for Stiftelsen Shalam. I og med at premissene for denne sirkelargumentasjonen ikke holder, så håper vi at kontrollutvalget enten krever å få bedre dokumentasjon på at anklagene fra revisjonen er korrekte, eller at revisjonsrapportens påstander blir trukket tilbake. Revisjonsrapporten er tross alt ikke bare belastende for Shalam, men har fått en slagside mot hele det politiske, folkevalgte miljøet i Kristiansand.

Shalam føler seg svært dårlig behandlet av helse- og sosialetaten i Kristiansand, og mener de har svekket stiftelsen kraftig og er årsaken til at en rekke mennesker mistet jobben.