— Vi ser at det ikke kommer noen lønnsfest i år, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Aftenposten etter at hun og de andre partene i lønnsoppgjøret møtte regjeringen onsdag formiddag.

Det er uvanlig at LO-ledere gjør så mye for å dempe forventningene en måned før forhandlingsstart.

— Vi vet at det er usikre tider, husk at oljepris er halvert. Da sier det seg selv at vi må sette på bremsene, sier hun.

Enkelte av bankenes sjeføkonomer sa like etter nyttår at den svake kronekursen gir økt prisvekst, samtidig som den styrker fastlandsindustrien. De mente at det vil gi høyere lønnskrav i år. Men Gerd Kristiansen avviser blankt at LO opererer med samme logikk.

Hun ville ikke svare på spørsmål om det i det hele tatt er rom for reallønnsvekst i år. Det vil si at lønnsveksten blir større enn prisstigningen.

Fornøyd statsminister

Etter møtet sa statsminister Erna Solberg at hun var veldig fornøyd med samtalene. Hun vil ikke spå noe om årets lønnsvekst, men legger vekt på at partene som skal forhandle har «samme virkelighetsforståelse» som regjeringen.

Men hun vil ikke si noe om hva moderat og ansvarlig lønnsvekst betyr i praksis. Det overlater hun til partene å sette ord på.

Hun mener at dagens møte viser at det norske trepartssamarbeidet lever i beste velgående.

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund virket like fornøyd.

— Jeg tror at alle er enige om at grunnlaget for en særnorsk lønnsvekst er borte, sa hun.

Arbeidsgiverne mener at "den lave kronen må få virke" en stund.

Tordnet ikke

I forrige uke streiket mesteparten av norsk fagbevegelse mot Regjeringens nye arbeidsmiljølov. De tok ikke med kampviljen inn på dagens møte med de ansvarlige i Regjeringen. I stedet var det en "utlufting" der Kristiansen sa hva hun mente.

Etter det ble alt snakk om at det tradisjonelle trepartssamarbeidet var truet ble lagt til side, og deltagerne konsentrerte seg om de forestående lønnsforhandlingene.

Den 16. februar legger det tekniske beregningsutvalget frem tallene det skal forhandles ut fra. Dagen etter kommer LOs representantskap sammen for å vedta kravene.

Forhandlingene begynner 16. mars. Kommer de i mål uten megling er privat sektor ferdig før 1. april og offentlig sektor ferdige før 1. mai.

I år er det såkalt mellomoppgjør, det betyr at lønn er eneste punkt på dagsorden, dersom ikke begge parter ønsker noe annet. Prinsipielle spørsmål, reformer og formuleringer i tariffavtalene er ikke tema i år.