Erik Tønnesen Foto: Kjartan Bjelland
Inger Sædberg Birkenes Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Jo, vi har kommet et stykke siden oldefar begynte å produsere strykebrettskap, skopussekrakker og barnestoler etter å ha kommet hjem fra USA i 1929! ler Jan Frode Tobiassen (41), der han står ved Strai Kjøkken AS' seneste tilskudd til en stadig økende automatisering: en industrirobot som monterer skuffeskinner, tatt i bruk for bare et par uker siden.

Tobiassen er altså fjerde generasjon i familien til å lede virksomheten på Strai nord i Kristiansand. Faren, Reidar Tobiassen, overholdt lojalt vedtatte retningslinjer og trakk seg tilbake til en rådgiver- og mentorrolle ved fylte 64. Men fortsatt eier han rundt en tredel av aksjene, det samme gjør hans to yngre brødre. Og hele trioen er fortsatt svært så aktiv i driften.

Sett fra Setesdalsveien fremstår Strai Kjøkken-eiendommen nærmest som unnselig. Men fabrikklokalene strekker seg langt nordover, bak Bunnpis-butikken ved siden av. Her på Strai har for øvrig virksomheten holdt til siden den ble etablert i 1929. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Produserer i Norge— Når det gjelder automatisering, skal vi være fremoverlente. Det er vi helt nødt til, om vi fortsatt skal kunne produsere kjøkken-, garderobe- og baderomsinnredninger i Norge. Ikke mange gjør det lenger. Nylig ansatte vi forresten en ingeniør som kom fra MHWirth. Vi trenger stadig tyngre datakompetanse for å kunne følge med, fastslår Jan Frode Tobiassen.

Han og markedssjef Tove Timenes tar Fædrelandsvennen med på en runde i produksjonen. Det er tydelig at alle kjenner hverandre godt og er på fornavn.

— Det blir sånn i en familiebedrift. Vi har en stabil, dyktig arbeidsstokk og vi bryr oss om hverandre, kommenterer Tobiassen.

Monica Tronstad har fagbrev som møbelsnekker. Her sørger hun for sluttmontering av skuffeseksjoner og utfører samtidig ett ledd i den livsviktige kvalitetskontrollen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

At siviløkonomen er vel bevandret i det tekniske, er tydelig. Han legger ut om små detaljer, som i sum utgjør sentrale konkurransefortrinn. Ut fra kommentarene skinner det også igjennom at han også viderefører den nøkterne holdningen som blant annet har gitt en finansielt bunnsolid bedrift.

— Den er jeg flasket opp med, ja. Og jeg jobbet selv i produksjonen før jeg skulle i militæret. Du kan vel si at både jeg og andre her er over gjennomsnittet opptatt av detaljer, forteller han.

Eier 12 butikker

Garderobe- og baderomsinnredninger til tross: Strai Kjøkkens suverene hovedprodukt er nettopp kjøkken.

— Men vi kan levere komplette innredningsløsninger med en rød tråd som går gjennom hele boligen, understreker markedssjef Tove Timenes.

Jan Gundersens håndlag med maskinen som stifter bakveggen fast til skuffeseksjonen, er dypt imponerende. Så har han da også lang trening. Foto: Rune Øidne Reinertsen

På Agder leverer Strai mye til prosjektmarkedet — typisk til nye boligkomplekser - i tillegg til rehabiliteringsmarkedet og enkeltstående ny-boliger. Det som er lite kjent i eget nærområde, er at bedriften har ikke mindre enn 12 egeneide butikker i Sør-Norge. Sammen med et nett på 11 eksterne forhandlere gir det god markedsdekning.- Egeneide butikker betyr god kontroll på kunnskap og service, fremholder Jan Frode Tobiassen.

Siste stopp på omvisningsrunden er utskipningsrampen.

— Logistikken er helt avgjørende. Detaljer igjen - alt må være på stell, ellers går det galt!

— Ville gått for Dyreparken

— Hvem vi ville ha stemt på, om ikke det skulle være oss selv? Oi - den var vrien! lyder den umiddelbare kommentaren fra Jan Frode Tobiassen når spørsmålet stilles.

Kort tenkepause.

— Jeg tror det må bli Dyreparken. Den er en viktig motor for Sørlandet. Det er ikke lite de skaper av ringvirkninger for hele landsdelen der ute, fremholder Tobiassen.

Så havner han og markedssjef Tove Timenes i en spontan diskusjon. Så snart den er over, meddeles følgende:

— Vi er litt svake for Red Rock Marine også. De har fått til mye på kort tid. Men favoritten er nok fortsatt Dyreparken.

Juryens vurdering

Erik Tønnesen Foto: Kjartan Bjelland

Strai Kjøkken har de seneste årene levert god omsetningsvekst og forbedret de fleste finansielle nøkkeltall. Selskapet er bunnsolid med en likvid egenkapitalandel på mer enn 40 millioner kroner og en inntjening som er imponerende innenfor en bransje som tradisjonelt har svake marginer. Strai Kjøkken er rigget for videre vekst og enda bedre inntjening de neste årene.

Erik Tønnesen, Skagerak Capital, om økonomi

Inger Sædberg Birkenes Foto: Kjartan Bjelland

Strai Kjøkken er et solid familiefirma som gjennom fire generasjoner har levert helnorsk produsert kjøkken i snart 80 år. Det står det respekt av! Som eiendomsmegler vet jeg at det er et pluss når boligen har et Strai Kjøkken. Det betyr at man har et kvalitetskjøkken som holder i mange år. Strai Kjøkken følger ellers godt med i både kjøkkentrender og tekniske løsninger, og har en delikat profil i markedsføringen av sine produkter.

Inger Sædberg Birkenes, Meglerhuset Sæberg, om forretningsidé