Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian utelukker ikke at selskapet i en periode kan bli nødt til å erstatte de fire flyene gjennom nye leieavtaler med andre flyselskaper.

Foreløpig er det uklart hvor lang leveringsforsinkelsen fra leverandøren Boeing kan bli.

Sprekker på 43 fly

Det var fredag at Boeing opplyste at det var funnet sprekker i vingene på 43 hittil uleverte fly i den trøblete 787 Dreamliner-serien. Funnene ble gjort etter testflyvning av maskinene. Japanske Mitsubishi Heavy Industries, som leverer vingekonstruksjonene, meldte fra om problemet i februar.

Sprekkdannelsen sjekkes nå ut ved Boeings flyfabrikk i USA.

Det skal ikke ha blitt funnet sprekker på andre Dreamliner-fly som allerede er i trafikk.

Skal leveres første halvår

Aftenposten.no får bekreftet fra Norwegians ledelse at fire av de 43 flyene som nå gjennomgås skal leveres til det norske flyselskapet i løpet av første halvår.

LES OGSÅ:

Flyene det gjelder er Dreamliner nummer 153, 165, 178 og 183, ifølge en oversikt fra bloggen All Things 787.

— Når Boeing avtaler leveranser med oss, er det alltid innenfor et vindu med rom for forsinkelser. Vi regner med at også disse leveransene vil skje innenfor dette vinduet, sier Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Endret produksjonsrutiner

Ifølge Financial Times opplyser Boeing at nyhetene om sprekkene ikke vil rokke ved selskapets planer om å levere til sammen 110 Dreamlinere i løpet av 2014. Boeing uttaler at forsinkelsene foreløpig er beregnet «til noen uker».

Ifølge Mitsubishi Heavy Industries skal sprekkdannelsene ha blitt avdekket en stund etter at flydel-leverandøren endret sine produksjonsrutiner. Hvorfor dette ble gjort, vil en talsmann for den japanske fabrikken ikke si noe om.

LES MER:

De føderale luftfartsmyndighetene i USA, Federal Aviation Administration, følger nøye med på situasjonen.

«FAA samarbeider med Boeing for å påse at problemene er rettet før flyene leveres», heter det i en uttalelse fra FAA.

På toppen av lang problemliste

Dreamliner-problemene kommer på toppen av en lang liste med andre barnesykdommer for flytypen. I fjor var det særlig teknisk trøbbel med flyenes litiumbatterier som skapte leveringsforsinkelser, og at et stort antall fly ble beordret til å stå på bakken i ukesvis.

Forbrukerdirektør Randi Flesland uttalte lørdag at Luftfartstilsynet bør straffe Norwegian for dårlig kundebehandling etter alt flykaoset som har hersket siden i fjor sommer.

LES OGSÅ:

Mengden av klager mot Norwegian for manglende informasjon ved forsinkelser og kanselleringer har vært så massive over så lang tid, at tilsynsmyndigheten bør reagere, mener direktøren.

Forbrukerrådet har fått mange henvendelser, og Transportklagenemnda for fly sitter med tidenes klagebunke etter et usedvanlig trøblete år for det norske lavprisselskapet Norwegian.

Har tre fly, venter syv nye

Norwegian har bestilt 10 Dreamlinere, og har hittil fått levert tre av disse.

Søndag kom det også melding om at en Dreamliner fra Japan Airlines måtte nødlande på Hawaii, etter at oljetrykket i den høyre motoren plutselig falt.

På akkurat denne flymaskinen smeltet litiumbatteriet og begynte å ryke kraftig på Logan Airport i Boston i ifjor, ifølge ABC News.