Vegårshei: Banksjef Øyvind Tveide trodde på 64-åringen som sa han skulle få 30 millioner kroner fra et fond i Thailand. Hva slags fond det er snakk om forvisset han seg aldri om.

Pyntet papirer

— Han hadde ikke inngående kjennskap til fondet, sier banksjefens forsvarer, Jon Kristen Bosvik. Han sier at klienten i både dagens og tirsdagens avhør har innrømmet de faktiske forhold.

— For å bruke hans egne ord, så pyntet han på papirene for å dekke over dårlig bankhåndverk, sier Bosvik. Han sier at Tveide forklarer seg så godt han kan for politiet, og legger alle kort på bordet.

Den 64 år gamle arendalsbosatte mannen skal ha kommet til Vegårshei med låneforespørsel i 2007. Han kjente ikke banksjefen fra før, men fikk likevel låne 11,6 millioner kroner sammen med samboeren sin.

— Hvorfor?

— Min klient har hatt tillit til denne personen. Han har ment at opplysningene om penger fra et fond var seriøst. Det trodde han helt frem til i dag, sier advokaten.

— Når skjønte han at dette ville gå galt?

— Da han pyntet på papirene trodde han at dette skulle gå bra. Da dette ble en sak internt i banken i februar trodde han fortsatt at pengene ville komme. De siste dagene har han imidlertid begynt å ta inn over seg at han sannsynligvis er blitt lurt, sier Bosvik. Advokaten sier at spørsmålet om straffskyld ennå ikke har vært et sentralt tema, men at forfalskningene er innrømmet.

Tre fengslet

Tre personer sitter fengslet og nye vitner avhøres mens politiet ruller opp det de mener blir en stor utlånsskandale i lille Vegårshei Sparebank.

— En rekke vitner skal avhøres. Dette ser ut til å bli en omfattende sak, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt.

To personer er nå siktet for grovt, økonomisk utroskap mot Vegårshei Sparebank og sitter i varetektsfengsel. Det er tidligere banksjef Øyvind Tveide (62) og en uføretrygdet sekstifireåring fra Arendal. Sistnevntes thailandske samboerske (42) sitter likeledes varetektsfengslet, siktet for heleri.

Avhøres videre.

Torsdag ettermiddag var eks-banksjefen i nytt politiavhør. Politiet gjennomførte tidligere på dagen også et avhør kvinnen som er mistenkt for svart pengeutlånsvirksomhet. To av hennes angivelige kunder har også vært i avhør.

— Vi har fått kunnskap om at hun har lånt ut opp til 80.000 kroner, sier politiadvokat Aleksandersen. Da kvinnen nylig ble pågrepet på Gardermoen på vei til Thailand, hadde hun 60.000 kroner i kontanter på seg.

Fullmakter.

Banksjefen overskred sine utlånsfullmakter overfor den uføretrygdede utlånskunden. Da styret i Vegårshei Sparebank begynte å stille spørsmål og bankens revisjonsselskap BDO satte en gruppe på saken, endret først banksjefen på verdivurderingen av leiligheten i Arendal, fra 2,3 millioner kroner til 4,3 millioner. Slik skulle lånet fremstå som bedre sikret enn det var i virkeligheten.

Så langt er intet kjent som tyder på at eks-banksjefen har fått returprovisjon, eller på annen måte hatt personlig vinning av utlånene.