— Mange typiske gatekjøkkenprodukter som kebabkjøtt og hamburgere er laget av billig kjøtt. Dette øker risikoen for at noen kan ha blitt fristet til å jukse med råvarene, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

Mattilsynet har allerede tatt 50 prøver av kjøttprodukter i matvarebutikkene, etter avtale med EU. Prøvene fra gatekjøkken og hurtigmatstedene kommer i tillegg til disse 50 testene som ble igangsatt etter at matskandalen rystet Europa.

Den omfattende matskandalen ble kjent i januar da det ble funnet hestekjøtt i hamburgere i Storbritannia og Irland.

Stor risko

I Norge er det blitt funnet hestekjøtt i disse norske produktene: Coop Lasagne 400 gram og 1 kilogram, Lasagne Bolognese 1 kg fra Rema 1000 og First Price lasagne fra Norges-Gruppen.

Alle produktene er trukket fra markedet.

Nå mener Mattilsynet at det ikke holder å teste produktene som er ute i matbutikkene, men at de må gå grundigere til verks.— Rrisikoen gjør at det er nødvendig å undersøke disse produktene spesielt. Det ble tatt prøver både på gatekjøkkener og hos bedriftene som lager produktene, skriver Mattilsynet.

Testes også for svinekjøtt

I tillegg til å lete etter hestekjøtt, skal produktene testes for svinekjøtt. Problemet er ikke svinekjøtt i seg selv, men om produktet er riktig merket.

I dag har Norge overskudd av svinekjøtt, mens storfe er det mangel på. Det betyr at svin er billigere enn storfe.

— Et kjøttprodukt som ikke er merket med at det inneholder svinekjøtt skal ikke ha svin i seg. Det finnes mange mennesker i Norge som ikke ønsker å spise svin av forskjellige grunner, og det er derfor viktig å kontrollere at det ikke finnes svin i disse produktene, skriver Mattilsynet.

Prøvene vil bli undersøkt i Tyskland og Mattilsynet utelukker ikke overfor Aftenposten at dette er noe de vil gjøre flere ganger.

— Avhengig hva vi finner i testene av gatekjøkkenmaten, vil vi avgjøre hvordan vi følger dette opp i fremtiden, sier administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet.