Da saken mot mannen startet i Kristiansand tingrett tirsdag nektet han straffskyld for grov utroskap. IT-arkitekten beklaget imidlertid bruken av de falske vitnemålene.

— Dette har pågått lenge. Det har vært en belastning for meg, og er blåst ut av proporsjoner, sa han.

Får nye målere

Innen 2017 skal alle norske husstander få automatiske måleravlesere. Agder Energi har brukt flere år på å utvikle sitt eget system. I august 2012, få dager etter at mannen hadde hatt sin siste arbeidsdag, oppdaget kraftselskapet at 31-åringen hadde lastet ned 808 dokumenter med sensitiv informasjon om de nye målerne.

Kraftselskapet hyret to pensjonerte politietterforskere fra Oslo for å granske saken. De fant ut at mannen hadde fått jobb i Siemens og arbeidet med nettopp automatisk måleravlesning. Han var i denne jobben utleid til Agder Energis konkurrent Eidsiva Nett.

— Skulle brukes i ny jobb

Etter mye fram og tilbake leverte mannen tilbake en bedrifts-pc med dokumentene på. Men politiet avdekket i sin etterforskning at han også hadde overført dokumentene til sin private pc og en harddisk.

— Agder Energi og påtalemyndigheten mener han var illojal og handlet strid med stillingen da han foretok nedlastingen, sier aktor Hilde Almåsstø.

Motivet mener de var at han ville kunne bruke dokumentene i sin nye jobb. Politiet har ikke kunnet bevise at han faktisk har brukt informasjonen.

Krevde én million

  • Det er først hvis han med viten og vilje har gjort dette for å berike seg selv at han kan domfelles, opplyste forsvarer Johnny Veum i retten tirsdag.

Han påpeker at filene med dokumentene aldri har vært åpnet, ikke sendt videre eller forsøkt sendt videre

Agder Energi har beregnet skadepotensialet av det 31-åringen gjorde til 20 mill. kroner. I straffesaken krever de imidlertid ingen erstatning av sin tidligere ansatte.

I den sivile saken mot 31-åringen krevde de en drøy million kroner for blant annet faktiske lønnskostander. Våren 2013 ble det inngått forlik på 400.000 kroner. Ifølge forsvarer Johnny Veum dekket dette lønnen han hadde hatt i selskapet.

Den erfarne forsvareren Johnny Veum forsvarer 31-åringen. Foto: Eivind Kristensen

Ville fullføre oppdrag

19. juli 2012 ba 31-åringen en prosjektleder i Agder Energi om å få tilgang til området der dokumentene lå. Han fikk tilgang 1. august. I mellomtiden hadde han sagt opp stillingen sin 26. juli. Seks dager senere lastet han ned dokumentene.

31-åringens forklaring er at han ønsket å bruke dokumentene til å fullføre et oppdrag han hadde startet på for Agder Energi. Dette skulle gjøre det lettere for andre å overta jobben hans i selskapet.

Da han fikk de innleide granskere etter seg, hevder han at han slettet alt som var av kopier av dokumentene og leverte tilbake pc-en med de nedlastede filene på.

— Kunnskapen du hadde skaffet deg, kunne du bruke den i den nye jobben din? Spurte aktor i retten.

— Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det, det var snakk om en annerledes teknologi, svarte tiltalte.

Bestilt på nettet

Mannen fikk jobben i Agder Energi på bakgrunn av et falskt vitnemål for en mastergrad ved University of London og en falsk karakterutskrift fra University College London for samme grad.

Han forklarte i retten at han hadde skaffet seg dette på nettet fordi han manglet formell kompetanse.

Han erkjenner dokumentforfalskning og grovt bedrageri etter å mottatt lønn de fire månedene han var ansatt i kraftselskapet.