Entreprenører og investorer i skjønn forening da samarbeidet, og det som ifølge partene selv skal bli Norges største veibygger, ble presentert i Oslo tidligere i uka.Foran fra venstre: Tom Eikså, leder for TT Anlegg; Albert Kr. Hæhre, leder for Hæhre Entreprenør; og Rune Isachsen, leder for Isachsen Gruppen. Bak fra venstre: Ole Enger og Øystein Stray Spetalen. Foto: TT Anlegg

— Bakgrunnen for samarbeidet er at vi ser det kommer mange, store kontrakter, hvor vi hver for oss ikke er store nok til å ta de største kontraktene. Så dette handler om å styrke både kapasitet og kapital for å kunne ta del i de store veiprosjektene som nå kommer, sier daglig leder i TT Anlegg, Tom Eikså, til Fædrelandsvennen.

Nytt selskap

Torsdag ble det kjent at TT Anlegg, Hæhre Entreprenør og Isachsen Gruppen går sammen for å etablere et helnorsk entreprenørselskap som skal fokusere på samferdselsutbygginger i Norge. Øystein Stray Spetalen og Ole Enger går inn på eiersiden i det nye selskapet, hvor sistnevnte blir arbeidende styreformann.

— At Spetalen og Enger er med på dette gjør at vi kan stille sikkerhet, garantier og kapital som trengs for å konkurrere på de store prosjektene. Kapasitetsmessig vil vi bli Norges største veibygger, sier Eikså.

Beholder identiteten

Han forteller at firmaene fortsatt skal drive i hvert sitt navn og beholde sin identitet.

— TT vil regne på noen prosjekter, Hæhre og Isachsen på andre. Så kan vi hente inn den kapasiteten fra hverandre som går utover det vi kan dekke selv, forklarer TT-sjefen.

Entreprenører og investorer i skjønn forening da samarbeidet, og det som ifølge partene selv skal bli Norges største veibygger, ble presentert i Oslo tidligere i uka.Foran fra venstre: Tom Eikså, leder for TT Anlegg; Albert Kr. Hæhre, leder for Hæhre Entreprenør; og Rune Isachsen, leder for Isachsen Gruppen. Bak fra venstre: Ole Enger og Øystein Stray Spetalen. Foto: TT Anlegg

Nye, store prosjekter vil være midt i blinken for mandalsbedriften, som har hatt lite å gjøre på Sørlandet.

Få jobber på Sørlandet

— Det har vært lite arbeid på Sørlandet i senere tid, noe som har medført at en del av våre ansatte har måttet reise lengre bort for å jobbe, sier Eikså.

Han viser blant annet til veiprosjektet på Minnesund, en stor trafotomt i Bergen og ansatte i fjellavdelingen som har reist rundt hele Sør-Norge.

Fallende omsetning

Omsetningen for 2014 på 355 millioner kroner, var da også bare 3 millioner lavere enn året før. Det er fortsatt et godt stykke opp til toppåret 2011, da TT Anlegg omsatte for nærmere en halv milliard kroner.

— Vi har tatt pukkproduksjonen ut i et eget selskap, noe som forklarer 50- 70 millioner av fallet. Det andre går på færre jobber på asfalt, betong og gjerder som underentreprenør, forteller Eikså.

Resultatet på 16 millioner kroner før skatt er han likevel fornøyd med.

- Pinte priser

— I de tidene som er nå, er jeg fornøyd med det. Det er en vanvittig konkurranse om prosjektene og pinte priser. Vi har også beholdt bemanningen, der andre har kuttet, sier TT-sjefen.

Entreprenørselskapet har det veldig travelt i sommer, men er spent på vinteren med tanke på at de store oppdragene er på fjellet hvor vær og klima fort kan bli en utfordring.

Et par år fram i tid, ventes imidlertid gode tider.

— Vi har maskinkapasitet til å ha mye større omsetning enn vi har i dag, men markedssituasjonen ligger ikke til rette for det. Når de store veiprosjektene settes i gang, ser vi for oss både økt omsetning og flere ansatte, forteller Eikså.

- De beste investeringene Norge kan gjøre

— Det er klart for de fleste at infrastrukturprosjekter er de beste investeringene Norge kan gjøre, og nå kan vi ikke lenger skylde på at det vil gi press i økonomien, sier investor og framtidig arbeidende styreformann for det nye selskapet, Ole Enger, til Fædrelandsvennen.

— Tiden er inne for å få realisert veiprosjektene, som blir større og større, og vi trenger norske aktører som er store nok til å gjennomføre dem og samtidig stå imot konkurransen fra utlandet, fortsetter Enger.

- Resultatene taler for seg

Selskapet skal ifølge Enger ha kapasitet til å klare en omsetning på 5-6 milliarder kroner i året, for deretter å vokse.

— Jeg har veldig tro på Hæhre, Isachsen og TT. Selskapene har vært veldig godt drevet av gründere og entreprenører som er flinke og har en struktur vi tror på. Ellers er det ikke nødvendig å skryte av dem, da resultatene deres taler for seg, sier Enger.

TT Anlegg AS
20142013
Inntekter354,9358,3
Ord. avskrivninger18,120,8
Driftsresultat15,114,7
Resultat før skatt15,817,8
Anleggsmidler63,055,6
Omløpsmidler200,7180,1
Egenkapital71,571,9
Langsiktig gjeld79,269,1
Kortsiktig gjeld113,194,8
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{numb}{numb}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)