Etter dagens møte med Utenriksdepartementet avblåser Elkjøp Freia-boikotten, ifølge en pressemelding.

– Vi har fra første dag bedt om råd og veiledning fra myndighetene, og vi opplever at dagens svar fra regjeringen er et signal om at det korrekte er å følge EUs sanksjonsliste og kun denne, sier Linda Frid Andresen, sjef for Elkjøp Norge.

– Da gjør vi det, og på denne listen står ikke Mondelez, sier hun videre, og tilføyer at debatten og balansegangen har vært krevende.

De siste dagene har en rekke selskaper og aktører boikottet Freia. Bakgrunnen er at Freia-eier Mondelez står på Ukrainas svarteliste.

UD: Folk må gjøre egne vurderinger

– Vi ønsker å gjøre det som er rett. Vi ønsker å unngå at vi bidrar til Russlands grusomme krig, men samtidig ba vi om raske avklaringer fra regjeringen av hensyn til ansatte i Freia. Det har vi nå fått, sier Elkjøp-sjefen.

I morgentimene holdt Utenriksdepartementet (UD) møte om saken, men der ble det klart at myndighetene ikke ville ta stilling til boikott på vegne av bedrifter og forbrukere.

E24 har spurt UD om det stemmer at det ble gitt signaler om at det kun er korrekt å følge EUs sanksjonsliste. Statssekretær Eivind Vad Petersson i UD svarer på e-post at norske bedrifter og enkeltpersoner er pålagt å følge de sanksjonene som gjelder i Norge, og at hverken Freia eller Mondelez er på listen over selskaper som er sanksjonert av EU og Norge.

– Utover dette, må det i et samfunn som Norge være opp til folk, bedrifter og organisasjoner å gjøre egne etiske vurderinger for seg selv. Det riktige er at den enkelte tar selvstendige valg om hva de vil kjøpe og hvem de vil handle med, sier han.

Tror på dialog om Russland

Elkjøp vil nå gå i nærmere dialog med Mondelez, og andre leverandører som fortsatt opererer i Russland, med mål om mer direkte påvirkning.

På svartelisten til Ukraina står flere selskaper, deriblant det kinesiske elektronikkselskapet Xiaomi som blant annet produserer smarttelefoner og robotstøvsugere, og amerikanske Procter & Gamble som selger batterier og elektriske tannbørster.

Selv da Elkjøp boikottet Freia, solgte de over 460 varer fra de to svartelistede selskapene.

Flere av de andre aktørene som boikotter Mondelez og Freia har foreløpig ikke endret syn i saken etter dagens møte.

Blant dem er Strawberry (tidligere Nordic Choice Hotels) og SAS.

– Vi har valgt å forholde oss lojalt til listen som ukrainske myndigheter har gått ut med, sa kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS tidligere i dag.

– Det kommer etter en grundig gjennomgang av alle selskapene på listen, og det er basert på at morselskapet Mondelez er på denne listen, og ikke Freia som sådan. Gjennomgangen resulterte i at vi fjernet Marabou, Freia og Oboy, la hun til.

Widerøe opprettholder også sitt standpunkt, og forholder seg til den ukrainske svartelisten.

– Widerøe har fjernet melkesjokolade og Kvikklunsj fra vårt sortiment, og vi jobber stadig med listen fra Ukraina, sa kommunikasjonssjef Catharina Solli.

Det samme gjør Hurtigruten, Norwegian og SJ.