— Vi har ikke funnet spor av at pengene er investert i aksjer eller at det gjort andre investeringer, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet.

11. november må kristiansanderen (53) møte i tingretten tiltalt for grovt bedrageri. Pengene han fikk skal han ha brukt på privat forbruk, reiser og en leilighet.

- På randen av konkurs

En trønder skal alene ha betalt ut 2,3 millioner kroner over fire år fram til januar 2014. — Jeg er på randen av konkurs, alt jeg har betalt ham er lånte penger, sier mannen i 60-årene til Fædrelandsvennen.

Han sier 53-åringen lovet store gevinster på de angivelige aksjeinvesteringene.

— Det virket så troverdig på grunn av en aksjerobot som skulle være idiotsikker, sier mannen.

Aksjeroboter er dataprogrammer som brukes til å kjøpe og selge aksjer i høyt tempo.

- Og så hadde han (Petter) Stordalen og (Øystein) Stray Spetalen med som investorer. De guttene leker jo ikke butikk, sier trønderen.

Mye tyder på at navnene til kjendisinvestorene er brukt som lokkemat.

— Vi anser ikke disse som noen del av saken, sier John Repstad i politiet.

Tidligere dømt

Den fortvilte trønderen sier han stolte helt og fult på kristiansanderen. Til politiet gikk han først da en varslet milliongevinst aldri kom og han ikke lenger fikk kontakt med 53-åringen.

— I ettertid skjønner jeg at jeg har vært dum og naiv, sier mannen.

Han kjente ikke til at 53-åringen var tidligere dømt i en liknende sak. I 2008 fikk kristiansanderen 90 dagers ubetinget fengsel for brudd på verdipapirloven. Han drev ulovlig aksjesalg over telefon og ga kundene villedende opplysninger.

I den kommende saken er kristiansanderen også tiltalt for å ha svindlet en rogalending for 1,2 millioner kroner fra 2008 til 2014. Mannen i 70-årene ble lovet store inntekter på investeringer i råvarer som gull og kaffe.

— Jeg har prøvd å legge denne saken bak meg, og regner med at jeg ikke får fem øre igjen, sier rogalendingen.

Tiltalte ble anmeldt i november i fjor. Agder-politiet og avsnittsleder John Repstad har etterforsket mannen. Foto: Sondre Steen Holvik

Også han lot seg overbevise av påståtte medinvestorer, Petter Stordalen og Atle Brynestad. 53-åringen skal jevnlig ha bedt om mer penger, blant annet for å dekke utgifter til frilansmeglere og kontorer i Oslo.

— Du vegrer deg jo for å stoppe å betale, for da får du jo ingenting. I ettertid er det jo veldig surt, sier rogalendingen.

Møtte aldri tiltalte

Han sier han aldri møtte tiltalte, og kun hadde kontakt via e-post og telefon.

- Fikk du noen gang dokumentasjon på hva pengene dine gikk til?

— Ikke noe mer enn at han hele veien sendte e-poster om at dette gikk så det grein, sier rogalendingen.

Han gikk til politiet da det plutselig ble taust fra kristiansanderen.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Vi vil komme tilbake til begrunnelsen i rettssaken, sier forsvarer Lars Faye Ree.