Foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum kritiseres for å være en dårlig mor når hun blogger om karriere, jobb og familieliv.

Hun reiser over hele landet og holder kurs. «Vet du hvordan barna dine ser ut?», spør folk på Facebook.

Sist helg fikk hun nok av hetsen — og fortalte offentlig om trakassering og fordommer mot yrkeskvinner. Nå får hun støtte for å ta et slikt oppgjør.

— Cecilies opplevelser er dessverre ikke enestående. Dette hører vi om gang på gang. Det er viktig og bra at hun går ut med dette. For når man blir kritisert for noe personlig, i stedet for sak, blir debatten fullstendig avsporet og meningsløs, sier Benja Stig Fagerland, dansk økonom, forfatter og internasjonal foredragsholder.

- Ikke hør på meningspolitiet

Stig Fagerland er bosatt i Norge og sto bak NHOs Female Futureprogram. Hun har vært aktiv i debatten rundt hetsen mot kvinner som stikker seg frem.

— Dette illustrer den doble standarden kvinner møter - holdningerman skulle tro vi hadde lagt bak oss i 2014. Cecilie gjør det eneste riktige i å ta opp dette. Hvis vi skal få til endringer, må vi snakke om det. Vi må ikke la oss stoppe av meningspolitiet.

- Problem for kvinner, trussel for demokratiet

— Hun må stå på og leve det livet som er viktig og riktig for henne. Ingen har noe med å kritisere hvordan hun løser sitt privatliv og finner sin balanse. Om hun er en dyktig karrièrekvinner og en tilstedeværende mor, skal ingen andre enn hun selv og hennes familie få vurdere, sier Stig Fagerland, som blant annet blogger for Nettavisen.

- Hets må få konsekvenser

— Trakassering og hets av kvinner som stikker seg frem eller deltar i den offentlige debatten er ikke bare et problem for den enkelte kvinne, i sin ytterste konsekvens er det en trussel for demokratiet.

Det er noe galt når de kvinnene som deltar i debatten, engasjerer seg og bruker sin kompetanse, må betale en høyere pris enn de som truer, hetser og skremmer folk til taushet.

- Har du selv opplevd at privatlivet ditt er blitt kritisert?

– Ja, det har naturligvis vært et tilbakevendende tema.Det har jeg akseptert og det lever jeg med. Men jeg velger å utfordre den og kjemper for større takhøyde. Det viktigste er at min familie og jeg finner den form som passer for oss, uten hensyn til hva andre skulle mene om det.

- Powerkvinne med tøffelhelt

— Da jeg for eksempel holdt foredrag samtidig som jeg hadde en fire uker gammel datter, fikk jeg selvsagt spørsmål om hvem som passet barna mine. Et bilde av min mann på kveldens TV-nyheter som passet barna, mens jeg sto på scenen og holdt foredrag, førte til at det kom så mange kommentarer der jeg ble fremstilt som en super powerkvinne mens han var en tøffelhelt. En klassisk kjønnsstereotyp klisjé, som er gått ut på dato, sier hun.

Netthetsdebatten til Danmark

Benja Stig Fagerland har opplevd og debattert en litt annerledes kvinnetrakassering enn det Cecilie Thunem-Saanum nå tar opp, men mener trangsynt karrierehets heller ikke må tolereres.

— Når kritikken blir personlig og så privat som dette, har man trådt over en grense, sier Stig Fagerland.

Hun deltok i TV2-dokumentaren "Kvinne jeg hater deg", som satte søkelys på netthets av kvinner. Torsdag denne uken deltar hun sammen med andre profilerte kvinner i en dokumentarserie om kvinnehets på dansk TV.

- Respekt for andres livsvalg

Stig Fagerland fortalte i magasinet Mamma om hvordan hun valgte både en spennende karriere og tid med familien.

I nettroll-debatten retter hun sine spark både mot det hun kaller meningspolitietog feministpolitiet, og etterlyser saklighet og takhøyde i debatt og kommentarer.

— Vi må tillate andre kvinner å gjøre andre valg enn oss. Vi ha respekt for at den mangfoldige kvinne tar og lever mangfoldige kvinneliv. Ingen kan eller skal dømme andres valg og prioriteringer. Det finnes ikke én oppskrift eller norm for dette – gudskjelov. Her har vi fortsatt en jobb å gjøre, mener Benja Stig Fagerland.

Les også: