Hva venter du på?

Jobbeksperten: Har du sendt avgårde en e-post i løpet av de siste 14 dagene som du ennå ikke har fått svar på?

Dette er ikke uvanlig. Og beklageligvis har ikke alle rundt deg svart belte i etterrettelighet, så det kan være tilfeldig om du faktisk får svar eller ikke.

Prosjektene og oppgavene dine er ofte avhengig av at andre gjør jobben sin. Er du avhengig av et svar for å komme videre, så vil dette uavklarte spørsmålet spøke rundt i hjernen din — helt til du eventuelt får svar, glemmer det hele, eller skriver spørsmålet ned.

Og om du har ansvar for fremdrift i et prosjekt som stopper opp fordi du venter på noe, så er det du som ser dum ut i prosjektmøtet. Ikke den som ikke har svart.

Tankeeksperiment

Sjefen din etterspør status i prosjektet du har ansvar for. Her er to mulige svar:

1) Hvordan var det nå igjen? Jeg sendte en e-post til Tor i forrige uke en gang... Men jeg har visst ikke fått svar fra ham, tror jeg? Jeg får vel purre.

2) Jeg sendte en e-post til Tor på tirsdag forrige uke, og jeg har notert at jeg skal purre i morgen dersom han ikke har svart innen da.

Om du ønsker å svare som siste eksempel - les videre.

Løsning

Løsningen er enkel. Og en liten bit av Getting Things Done-metodikken (GTD).

Beste praksis i henhold til GTD er å opprette en Venter-på. Hva er det? En Venter-på er en oppgave du gir til deg selv som sier at du venter på et svar fra noen.

Om du, hver gang du sender noe fra deg eller avtaler med noen at de skal komme tilbake til deg, noterer ned:

- Dagens dato

- Hva du venter på

- Fra hvem

- Når du må ha dette før du skal purre

...så har du skapt et vanntett oppfølgingssystem - som du kan stole på og som fungerer i hverdagen.

Du kan bruke en mappe i e-postprogrammet ditt som du kaller Venter-på, eller en enkel liste på papir eller digitalt.

Resultater

Du vil merke at folk forholder seg til deg på en ny måte, når du følger dem tett opp og ikke lar noe glippe. Over tid vil du merke at du ikke trenger å følge så nøye opp - fordi de vet du ikke slipper ballen før den er i mål.

Du vil dessuten få mer kontroll på jobb, og du slipper å ha så mye av oppfølgingen i hodet. Du vil slappe mer av, og få brukt hodet til det det er godt til: Nemlig til kreativitet - ikke til oppbevaring av forpliktelser!

Så, hva venter du på?

Morten P. Røvik

Omsorg og action Spørsmål: Jeg jobber på et sykehjem og kan tenke meg å jobbe i organisasjoner som Leger uten Grenser eller lignende. Jeg vil bli noe som betyr noe, og hvor jeg kan hjelpe andre i en akutt situasjon. Det må skje noe på jobben. Jeg har vurdert ambulansesjåfør, men ønsker en høyskoleutdanning. Har du noen råd?

Jobbeksperten: Dersom du ønsker en jobb hvor du gir omsorg og behandling til pasienter i vanskelige og til tider livstruende situasjoner, kan det nye bachelorstudiet i prehospitalt arbeid — paramedic være noe for deg. En slik utdanning har vært etterspurt i flere år for å styrke kompetansen i disse tjenestene, og styrke forsknings- og utviklingsarbeid på feltet.

Du vil jobbe med alle typer mennesker under krevende arbeidsforhold. Yrket stiller krav til fysisk og psykisk egnethet, samt handlekraft og problemløsningsevne. Studiet kvalifiserer til arbeid i bil- og båtambulanseteneste i alle områder av landet, innenfor sanitetstjenesten i Forsvaret og ved utenlandsoppdrag. Utdanningen kvalifiserer også til arbeid som paramedic i passasjerfergetrafikk til og fra landet. Videre kvalifiserer utdanningen helsefaglig til å være søknadsberettiget for opptak til HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), og åpner også for flere mastergradsstudier.

Dersom du velger å bli ambulansesjåfør kan du ta Nasjonal Paramedic-utdanning som er en videreutdanning for faglært ambulansepersonell, og tilbys som en årsenhet på 60 studiepoeng og en påbygningsenhet på 30 studiepoeng.

Undersøk mer, så finner du sikkert ut av hva du vil utdanne deg til. Lykke til videre! Mette Manus.

Skatt av bonus Spørsmål: Jeg har jobbet i et større privat firma i 27 år. Vi har bonusordning ved oppnådde salgsmål i inneværende år tilsvarende maksimalt en månedslønn. Har firmaet lov til å forlange at jeg må være ansatt min til og med april/mai 2015 for å få utbetalt bonus for 2014?

Jobbeksperten: Bonuslønnen kommer i tillegg til din faste lønn. Det er i stor grad avtalefrihet rundt hvilke vilkår som gjelder for bonusen. Bonus brukes ofte av arbeidsgivere som et virkemiddel for å holde på dyktige medarbeidere, i tillegg til å motivere arbeidskraften ekstra for å nå aktuelle målsettinger. Derfor er slike bonusvilkår du beskriver vanlige.

Vilkåret om etterfølgende tjenestetid er ikke urimelig i og med at du har annen fast lønn, og dette rammes ikke av noen av de diskrimineringsforbudene som gjelder i arbeidslivet. Dermed er det innenfor avtalefriheten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Om arbeidsgiver kan kreve vilkåret etterfulgt i ditt tilfelle, avhenger av hva du er bundet av i arbeidsavtalen din. Du blir bundet ved aksept eller ved klar beskjed i om at arbeidsavtalen gir grunnlag for ensidig styring av vilkårene fra arbeidsgivers side. Advokat Henning Heitmann