Den kinesiske investoren Huang Nubo, som også har ønsket å kjøpe store landområder på Svalbard og Island, har kjøpt området av grunneieren Ola O.K. Giæver jr., skriver Nordlys.

— Jeg kan love en ny tidsalder for Lyngen kommune. Jeg stoler 100 prosent på at Huang Nubo vil skape enorme og positive ringvirkninger for regionen. Det finnes ikke en bedre kapitalist, sier Giæver jr. til avisen, som beskriver hendelsen som «en av de største næringslivsbombene Nord-Norge noensinne har opplevd».

Landområdet er 1000 mål stort og ligger i Lyngen nord i Troms. I området skal det være både mye skog, strandlinje og fjell som grenser inn mot Lyngsalpene. Det er ikke kjent hva Huang betaler for landområdet.

Det er imidlertidtidligere blitt gjort kjent at Huang og hans eiendomsselskap Zhongkun Group ønsker å utvikle luksuriøse feriesteder i Nord-Europa, og har planer om å investere 660 millioner kroner i Norge de neste fem til ti årene.

I Lyngen skal planen være å utvikle et femstjerners luksusanlegg for rike kinsere som vil oppleve vill nordnorsk natur og ren kystluft.

IfølgeForbes er Huang Kinas 129. rikeste mann og god for omtrent 6 milliarder kroner.

Tette bånd til kommunistregimet

Huang avslørte for kort tid siden at den norske regjeringens nei til Dalai Lama gjorde det mye enklere for ham å investere i Norge.

— Dersom den norske regjeringen hadde møtt Dalai Lama, ville det ha skapt vansker for mine investeringer siden kinesiske myndigheter ikke kunne ha godkjent en slik avtale, uttalte han.

Ifølge Nordlys er Huang medlem av kommunistpartiet og han skal ha jobbet ti år i propagandaministeriet i Beijing.

Kina, en internasjonal stormakt med stadig større ambisjoner globalt, harkommersielle interesser i Arktis. Huangs norske forretningspartnere frykter imidlertid ikke at de med avtalen gir Kina en hjelpende hånd i kampen om en best mulig posisjon nær Arktis.

— Jeg stoler 100 prosent på Huang Nobu, og det er ikke tvil om at han har gode hensikter. Han respekterer lokal kultur og historie, noe som gjorde at vi fant hverandre med en gang, sier mannen som har ledet prosjektet, Knut-Arild Larsen.

- Viktig å ikke være langsint

Norges problematiske forhold til Kina, initiert ved tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo og nylig illustrert ved Dalai Lamas besøk, kommenterer Larsen på følgende måte:

— Vi er bare fem millioner mennesker i Norge. Kina har en langt lengre historie og kultur enn oss, og samtidig er de 1,4 milliarder mennesker. Jeg tror nok de har vanskelig for å forstå oss også. Det er ikke sikkert våre lover og regler passer inn i et så stort rike. Kinas vekst har samtidig løftet 300 millioner mennesker ut av fattigdommen. Jeg mener det er viktig å ikke være langsint, selv om også storpolitkikk og menneskerettigheter selvfølgelig er viktig.

— Det er all grunn til å tro at de fleste enkeltvise kinesere som opptrer slik utenfor Kinas grenser, på en eller annen måte er koplet opp i mot det kinesiske statskapitalitiske systemet. Det er et system på kontinuerlig jakt etter naturressurser overalt på kloden, også i Nord-Norge. Og når vi for eksempel vet at landsdelen kan bli et mekka for mineraler i årene fremover, så bør varsellampene blinke, sier professor ved Universitetet i Tromsø, Kjell Arne Røvik, til Nordlys.

Huang selv har avvist at hans planer om eiendomsutvikling på norsk jord er politisk styrt fra Beijing, selv om han har sagt at det politiske klimaet mellom Norge og Kina kan spille en rolle i eventuelle framtidige avtaler.

Utenriksdepartementet opplyser til samme avis at de ikke ønsker å kommentere saken.