Så høy har oljeprisen ikke vært siden april i fjor.

— Oljeprisen begynner nå å bli så høy at det legger press på Saudi-Arabia til å øke produksjonen, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea til Aftenposten.no.

Hvis spenningen flere steder i verden ikke avtar og oljeprisen faller, tror hun saudiaraberne kommer til å skru opp oljekranene mot slutten av denne måneden.

Mer i Statoils kasse

I forrige uke steg prisen på råolje fra norsk og britisk sokkel i Nordsjøen med over 2 dollar fatet (2,2 prosent).

Nordsjøolje for levering i mars ble fredag handlet for 118,90 dollar fatet på oljebørsen i London.

Tommelfingerregelen er at for hver dollar oljeprisen stiger, øker Statoils årlige inntekter med ca. 1 milliard kroner.

Statoil hadde i fjor rekordhøye inntekter fra salg av olje og gass for totalt 723 milliarder kroner.

Bedre enn ventet

Flere nye nøkkeltall som ble lagt frem fredag, tyder på at veksten i verdensøkonomien er sterkere enn ventet. Dette bidrar til videre prisoppgang på olje:

  • Kina importerer stadig mer olje.

  • Veksten i Kinas eksport fra januar i fjor til januar i år (+25 prosent) var større enn ventet.

  • USAs handelsunderskudd i desember (38,5 milliarder dollar) var mindre enn ventet og antyder at det går bedre for amerikansk økonomi .

  • Overskuddet i Tysklands utenrikshandel i 2012 var den neste høyeste som er registrert på over 60 år.

Urolig verden

Det er flere usikkerhetsfaktorer som kan bidra til en ytterligere prisoppgang på olje:

  • Frykten for nye terroristangrep etter angrepet mot gassanlegget i Algerie.

  • Økt spenning rundt Irans atomprogram.

  • Mer uro i oljerike Midtøsten.

  • Økt spenning mellom Kina og Japan.

Søndag kom det meldinger om at flere kinesiske fartøyer nok en gang befant seg i det omstridte området av Øst-Kinahavet, ifølge japanske tjenestemenn.

Blant de kinesiske skipene som nærmet seg øygruppen som på kinesisk heter Diaoyu og på japansk Senkaku, skal det være overvåkingsskip, ifølge japanske kilder.

Både Japan og Kina hevder at øygruppen tilhører deres territorium.

Ordkrigen

Japan anklaget tidligere denne uken Kina for å ha rettet et radarsikte mot en japansk båt, noe Beijing kontant har avvist.

Japans statsminister Shinzo Abe har forlangt en unnskyldning fra Kina for radarepisoden. Japanerne hevder at en kinesisk fregatt rettet radarsiktet sitt mot en japansk jager og krever at Beijing innrømmer dette, skriver NTB.

Betaler en «fryktpremie»

Spenningen mellom Kina og Japan kan påvirke utviklingen i verdensøkonomien på to måter, ifølge oljeanalytiker Saltvedt:

Oljeprisen begynner nå å bli så høy at vil være veldig tungt for verdensøkonomien med en enda høyere pris. Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt.

Internasjonal skipsfart i det omstridte området kan bli rammet. Dette kan i sin tur påvirke den økonomiske veksten i Japan, bl.a. føre til problemer for en så viktig eksportnæring og shippingkunde som bilindustrien.

— Mer politisk uro i Nord-Afrika og Midtøsten, Irans atomprogram og situasjonen i Mali skaper en «fryktpremie» som påvirker oljeprisen. Samtidig bidrar etterspørselen fra USA og Kina til å presse prisen opp. De er villige til å betale mer for å hindre mindre olje utover våren. Samtidig har Saudi-Arabia kuttet produksjon, sier Nordea-analytikeren.

- I sum betyr dette et stramt oljemarked. Oljeprisen begynner nå å bli så høy at vil være veldig tungt for verdensøkonomien med en enda høyere pris. Det er det siste den trenger nå, sier Saltvedt.

Ber om krisehjelp

Japans handelsminister Toshimitsu Motegi har i helgen vært i Saudi-Arabia og flere andre gulfstater for å forhandle om ekstra oljeleveranser hvis den globale spenningen øker.

Den japanske næringslivsavisen Nikkei skriver at Japan og Saudi-Arabia er enig om å opprette en direktelinje for å sikre oljeleveransene i tilfelle en akutt internasjonal krise.

Wall Street videre opp

Bedre handelstall for Kina, USA og Tyskland drev før helgen også opp aksjekursene på verdens børser.

Nasdaq-indeksen over teknologiaksjene på børsen i New York, sluttet fredag på 3193,87 poeng. Det er den høyeste notering siden november 2000, før den såkalte dotcomboblen sprakk.

Dotcomboblen var de kunstig høye aksjekursene i mange av de nye internett- og teknologiselskapene som ble børsnotert på 1990-tallet, og som kollapset og utløste et kraftig globalt børsfall i 2001. Den bredere sammensatte Standard & Poor's 500-indeksen fortsatte i forrige uke den videre oppgangen for 6. uke på rad.