— Visjonen er null utslipp. Hos oss betyr det null sløsing, sier Helge Aasen, Elkems konsernsjef. Han står bak en talerstol på Scandic Bystranda og holder tidlig innlegg under mandagens «dialogmøte med regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft», begrenset til «lavutslippsløsninger, verdiskaping og arbeidsplasser i prosessindustrien». (Puh!)

Mens verden lader opp til globale klimaforhandlinger i Paris, jobbes det hjemme. Regjeringens ekspertutvalg - EUs tidligere klimakommissær Connie Hedegaard og Idar Kreutzer fra Finans Norge - skal utarbeide konkrete forslag til grønn omstilling, nye arbeidsplasser og et liv etter oljen. Nå farter de rundt og holder dialogmøter, og som NHOs regiondirektør Siri Mathiesen sier i velkomsten:

— Ikke underlig at de kommer til Kristiansand. Vest-Agders omfattende prosessindustri har kommet langt i grønn utvikling.

Skog og batterier

Helge Aasen er altså tidlig ute. Han forteller om en silisiumetterspørsel - mest til solceller - som ventes å øke så mye fremover at det tilsvarer 2000 industriarbeidsplasser. Han snakker om biomasse (skog!) som kan fjerne behovet for fossilt kull, om at norske lønninger er til å leve med, og om all spillvarmen som går tapt i stedet for å utnyttes av supplerende industri. Pluss at han svinger innom Elkems begynnende satsing på silisiumbasert batteriteknologi - batterier som skal bli langt mer effektive enn Teslas.

Der suppleres han av sin medarbeider Håvard Moe.

— Vi registrerer stor interesse fra Frankrike og Singapore for batterisatsingen. Myndighetene der kommer på eget initiativ med pakkeløsninger som inkluderer alt fra samarbeid med topp forskningsinstitusjoner til støtte til småskala pilotanlegg. Ja, vi tilbys praktisk uttesting i en by med 300.000 innbyggere! Men med forbehold for Enova skal ingen «selge» oss noe i Norge, fastslår Moe.

Lars Petter Maltby fra Eyde-Nettverket og Saint Gobain Ceramic Materials følger opp:

— Enova gjør en god og viktig jobb. Avstanden til Norges forskningsråd oppleves som større.

Arvid Moss fra Hydro illustrerer hva ren energi betyr:

— Aluminiumsproduksjon i Kina skaper seks-sju ganger så store utslipp som i Norge. Litt av utslippene stammer fra selve produksjonspressen, mesteparten fra energikildene. I Kina er det kull, hos oss fornybar vannkraft.

Skatt og rammebetingelser

Stein Lier Hansen fra NHO-datteren Norsk Industri har synspunkter på hva som må til for å skape 6000 nye industriarbeidsplasser og 15 prosent utslippsreduksjon innen 2030:

— Fortsatt, god produktivitetsutvikling. Ikke sett mål som er så urealistisk høye i forhold til andre land at industrien skremmes bort. Norge må være et lukrativt land å investere i, uten særnorske skatter og med stabile, forutsigbare rammebetingelser. Ren vannkraft må brukes til produksjon heller enn til eksport. Sats på biomasse, og staten må bidra til forskning og utvikling!

Planmessig på Lista

Kai Rune Heggland var lenge sjef for aluminiumsverket Alcoa Lista. Nå har han gått til topps hos Alcoa Norway, men følger nøye med på hjørnesteinsbedriften hjemme i Farsund.

— Fremdriften i prosjektet «karbotermisk aluminiumsproduksjon» går etter plan. En ny ovn ble tatt i bruk sist sommer. Nå har vi to år på oss til å bevise at vi får det til, sier han til Fædrelandsvennen om denne produksjonsmetoden som blant annet vil kunne redusere energiforbruket med 30 prosent, gi null utslipp og åpne helt nye muligheter for mindre, lokale alu-verk.

I konferanseinnlegget sitt må imidlertid Heggland konstatere at viljen til å betale for produkter fremstilt med lave utslipp, er skrøpelig.

— Å få til de store fremskrittene (som karbotermisk, red.anm.) koster ufattelig mange penger. Hvem skal betale? spør han retorisk.