— Formuesskatten er som å gi de flinkeste langrennsløperne våre en sekk med to kilo stein, som de må bære på ryggen rundt i løypa – fordi de er så flinke, sier milliardær Christian Ringnes.

Aftenposten møter den kjente eiendomsinvestoren og kunstsamleren på kontoret hans i Oslo sentrum.

Herfra driver han virksomheten som har gjort ham til en av Norges rikeste menn.

- Formuesskatten har en så dårlig effekt på verdiskapningen at dette bør tas fort. Så fort som mulig, sier Ringnes.

— Kutt hele formuesskatten nå, Erna, er hans oppfordring.

— Dette er en viktig sak, og den er enkel å gjøre noe med. Det kan endres med et pennestrøk, forsetter han.

Både Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet at de skal fjerne formuesskatten, men de har foreløpig ikke villet love å ta hele skatten denne perioden.

Betalte 800.000 i formuesskatt

Christian Ringnes har tjent seg rik på eiendom og er ifølge Kapital god for 2,3 milliarder kroner.

I 2012-ligningen står han imidlertid oppført med betydelig mindre – litt over 73 millioner – noe som ga ham en formuesskatt på snaut 800.000 kroner.

Ringnes mener likevel skatten har vært uheldig for virksomheten hans.

— Jeg har betalt godt med formuesskatt hvert år, og det har gått på bekostning av å kunne investere penger i annet, sier han. Han beskriver det som en symbolskatt og sier at 14 milliarder kroner, som er det staten drar inn årlig på formuesskatten, ikke er så mye penger for et statsbudsjett på 1100 milliarder.

— Hvis dette var en stor og viktig skatt, ville det vært verre. Da ville det blitt et spørsmål om store prioriteringer i statsbudsjettet. Her er det et spørsmål om de vil gjøre noe som er viktig for næringslivet, eller om de vil prioritere et symbol, sier Ringnes.

- Få ut fingeren

Forventningen til at Regjeringen vil endre eller fjerne formuesskatten, er stor i næringslivet. Saken står blant annet øverst på listen i NHO.

Den liberale tenketanken Civita arrangerte tirsdag et frokostmøte om skatten.

Finansminister Siv Jensen (Frp) satt i panelet, og fikk klar beskjed fra mange deltagerne som tok ordet: Formuesskatten er ødeleggende og må avvikles.

— Den slår inn uansett om du går i overskudd eller ikke. Den dreper bedriftene når det går dårlig. Formuesskatten er et stort problem, sa Markus Gamenius, investor og daglig leder i interesseorganisasjonen Bedre Skatt.

— Jeg håper Høyre og Frp – for å si det på godt norsk – får ut fingeren, sa Gamenius, som selv hadde en ligningsformue på 55 millioner kroner i 2012. Aftenposten presenterte tirsdag formuestallene for hele landet for å se så detaljert som mulig hvor de norske formuene er samlet.

Kartet som baserer seg på ligningstall fra 2012, de ferskeste som er, viser store forskjeller mellom ulike byer – og bydeler – i Norge.

— Hindrer investeringer

I Vika i Oslo møter Aftenposten far og sønn Einar og Henrik Vestnes. De driver familiebedriften Sabinum sammen, og tjener gode penger på forretningseiendom og investeringer.

I 2012 hadde Einar Vestnes en ligningsformue på snaue 40 millioner kroner.

Begge bedyrer at de gladelig betaler skatt og bidrar til fellesskapet. Gjerne like mye som i dag. Formuesskatten, derimot, vil de ha bort så fort som mulig.

De mener den hindrer privat sektor i å gjøre investeringer som lønner seg for samfunnet.

— Pengene går ut av bedriften på bekostning av investeringer og ansettelse av nye mennesker. Det er i praksis en selskapsskatt. Det er få som betaler formuesskatt som betaler den av en lønning eller sparekonto. Man tar det fra selskapet man eier. Det blir ikke tatt av eierens ferier eller vin til middagen, slik som kanskje er hensikten, sier Henrik Vestnes.

Må ikke investere i hyttekos

Han mener at formuesskatten, som fordelsbehandler boligformue, fører til at nordmenn bruker pengene sine på "belånte og uproduktive" eiendommer fremfor å investere i bedrifter som skaper vekst og arbeidsplasser.

— For de fleste enkeltpersoner, i hvert enkelt år isolert, er ikke formuesskatten et stort problem. Men som mye annet, det som er greit for hver enkelt, blir ofte feil når man legger sammen effekten. Slik er det med både formuesskatten og det at alle skal spare alt i boligen sin. For å være forberedt på fallende oljeinntekter må samfunnet investere i mer produktive eiendeler enn trendy eikegulv, importerte hvitevarer og hytter på fjellet. Dette hensynet må være viktigere enn at det er litt forskjeller i skattelistene, sier han.

— Det er et tankekors at vi er verdens rikeste land, mens knapt noe sted har husholdningene så mye gjeld som her. Kapitalstrukturen i landet er helt forferdelig, legger han til.

Både far og sønn ber Regjeringen om kutte hele formuesskatten i ett jafs i neste statsbudsjett.

— De kan heller innføre andre typer skatter og avgifter som treffer bedre, sier sønnen.

- Men vil ikke de aller rikeste slippe unna da?

— Man kan innføre annen skatt som treffer de rike. Skatt på forbruket, for eksempel på dyre hytter, svarer Einar Vestnes.

Seks om formueskatten:

Investor Johan H. Andresen

Formue: 22 mrd., ifølge bladet Kapital.

Formuesskatt 2012: 74 mill.

— Jeg er ikke imot skatt på formue. Jeg synes bare "formuesskatten" på arbeidende kapital ikke er positiv for arbeidsplasser og verdiskapning. Formuesskatt på annen formue er greit.- Effektene av formuesskatten er størst på små- og mellomstore bedrifter, ofte unoterte, svært ofte familiebedrifter. Disse er som kjent også de bedriftene som sørger for de aller fleste nye arbeidsplassene i næringslivet.

LO-leder Gerd Kristiansen

Ligningsformue 2012: 0

Formuesskatt 2012: 0

— Det er overraskende at Erna Solberg ikke forstår at formuesskatten rammer rike personer, ikke først og fremst bedrifter. De samme personene har oftest også høyest inntekt, men noen har likevel null i skattbar inntekt på grunn av høye fradrag i næringsvirksomhet, sier Kristiansen.- I LO er vi ikke imot å se på lempninger i skatt for næringsvirksomhet for å sikre norske arbeidsplasser, men da kan vi ikke prioritere lettelser i formuesskatten. Som LO-leder lover jeg ikke å anklage Siv Jensen og Erna Solberg for løftebrudd om de bruker sunn fornuft og snur i denne saken.

Kjendismegler Miguel Vivot Sørholt

Ligningsformue 2012: 33 mill.

Formuesskatt 2012: 350.000

— Jeg ser på formuesskatten som en påtvunget avgift på penger som du allerede har skattet av. Jeg har ikke fornuft til å forstå det. Det er en offentlig grådighet som har tatt overhånd.- Dette handler ikke om at man ikke skal bidra til fellesskapet, men at man blir like for loven og om det lønner seg å ha gjeld og kjøpe ting som får ned formuen.

Skattekspert i tenketanken Civita, Villeman Vinje

Ligningsformue 2012: 291.000

Formuesskatt 2012: 0

— Det er mitt klare råd at formuesskatten avvikles raskt, helst i 2015-budsjettet. Fjerning helt neste år vil ikke skade økonomien.- Formuesskatten svekker verdiskapingen, velstandsnivået og skatteinngang på andre områder. Spesielt er formuesskatten som vel 300 000 personer betalte på investeringer i næringslivet i fjor, negativ. Bedriftene tappes for å betale formuesskatt, og det er et spesielt stort problem når disse går med underskudd. Formuesskatten fører til mindre investeringer og færre nye arbeidsplasser, noe som svekker produktiviteten.

NHO-president Tore Ulstein

Ligningsformue 2012: 247 mill.

Formuesskatt 2012: 2,7 mill.

— Må du betale mye formuesskatt må du samtidig tappe bedriften din for enda mer. Skal du for eksempel betale tre millioner kroner i formuesskatt må du ta ut et ekstra utbytte på fire millioner fordi man da også må betale utbytteskatten.Se Ulstein i debatt med Jonas Gahr Støre i Agenda.

NHH-professor Jarle Møen

Ligningsformue 2012: 0

Formuesskatt 2012: 0

— Min anbefaling er at Regjeringen tar ett skritt av gangen og gradvis reduserer skattesatsen samtidig som den endrer verdsettelsesreglene slik at den effektive skattesatsen blir mest mulig lik for alle med store formuer.- Formuesskatten er blitt et ganske treffsikkert virkemiddel for å skattlegge de aller rikeste, og fordelingsprofilen ble skjerpet under den Rødgrønne regjeringen. Om dette gikk for langt er et politisk spørsmål, men uten formuesskatt vil de aller rikeste betale en mindre andel av inntekten sin i skatt enn middelklassen.