— Før nedturen begynte, hadde 88 prosent av yrkesbefolkningen i Sola kommune oljerelaterte jobber. I Vest-Agder fylke var andelen 17 prosent, i Aust-Agder ti prosent. At virkningene av oljebremsen treffer så skjevt rundt om i landet, er én av støtdemperne som gjør at det ikke vil gå helt galt for nasjonen, sier Øystein Dørum. Han er sjeføkonom i DNB Markets og på kristiansandsbesøk med foredraget «Fra gullalder til oljebrems», alternativt «Den kalde våren».

Interessen gjør at ekstra stoler må bæres inn i DNBs auditorium i Postgården.

Ifølge Dørum tror Norges største finanskonsern at oljeprisen skal opp til 70 dollar fatet, hvilket vil løsne på både investeringsvilje og -evne, samt øke Norges statsinntekter igjen.

Ikke kroken på døra

— Når det er sagt: Spådommene om oljepris varierer voldsomt. Selv trodde vi på 90 dollar fatet, men har altså justert oppfatningen. Men uansett hvor det bærer hen med prisen, er det ikke kroken på døra for oljenæringen, selv om vi ser for oss et fall i investeringene på norsk sokkel på totalt 35 prosent i årene 2014 - 2017. Deretter venter vi et oppsving, blant annet som følge av Johan Castberg-utbyggingen. Hvor kraftig oppsvinget blir, og hvor raskt det kommer, vil avhenge av prisutviklingen, sier Dørum.

Undertonen i foredraget er ikke lyrisk.

Gullalderen er over

— Norges gullalder er over. Den falt sammen med Kinas inntreden i verdensøkonomien, men nå skal vi ned på et vekst- og utviklingsnivå som andre land i vår sfære. Da møter vi konkurrentland som har hatt lav lønnsvekst lenge, og hvor den økonomiske veksten har vært blodfattig etter at finanskrisen var over. Av og til sender jeg en vennlig tanke til Anne Enger Lahnstein, fordi hun klarte å holde oss utenfor EU og særlig euroen. Et fall i verdien av den norske kronen på 30 prosent betyr mye for eksportsektoren. Likevel må vi konstatere at norsk, tradisjonell eksportindustri sliter med å øke salg og markedsandeler. Det er også et varsel om trangere tider, mener sjeføkonomen.

Ekstrem epoke

Dørum konstaterer at vi lever i en ekstrem epoke. Primært tenker han på renten, som angivelig ikke har vært så lav som i dag siden år 5000 før Kristus.

— Den tyske stat kan låne penger i obligasjonsmarkedet med negativ rente i åtte år fremover. Landet får betalt for å låne penger. En rekke land har negativ styringsrente, deriblant Sverige. Den gamle oppfatningen om at grensen gikk ved null, var en villfarelse. For Norge sin del tror vi at styringsrenten skal ned fra 0,5 prosent til 0,25 prosent til høsten, men vi tviler på at den blir negativ.

Dørum svinger innom Norges statsfinansielle situasjon.

— Som er helt særegen, takket være fremsynte politikere og embetsfolk som fikk på plass Oljefondet. Men selv det monner lite mot betydningen av de 330.00 arbeidsplassene i olje- og gassektoren, da den var på sitt høyeste i 2013, fremholder Øystein Dørum.