Etter uke fire, det vil si i slutten av januar, går avtalen mellom Coca-Cola og Rema 1000 ut. Uten avtale, vil ikke Rema-butikkene få automatiske bestillinger på disse produktene, skriver Aftenposten.

I de siste dagene er kjøpmenn over hele landet informert om at de selv kan bestille Coca-Cola og Cola Zero direkte fra Coca-Cola, men det er opp til hver enkelt kjøpmann.

Etter at Rema i høst fortalte om sin nye «bestevenn-strategi», har leverandører fra hele landet kjent på hvordan det er når kjeden bestemmer seg for å være bestevenner med noen, mens noen andre havner i skyggen.

For ikke lenge siden ble det kjent at chipsprodusenten Kims, som eies av merkevareselskapet Orkla, blir et av ofrene og blir kastet ut av hyllene på Rema.

Opp til kjøpmannen

Denne uken ble det kjent at Ringnes blir ny bestevenn, med den konsekvensen at Coca-Cola ikke har fått noen ny avtale på plass.

Dermed kan det være slutt på de kjente Coca-Cola flaskene i reolene på Rema, det er opp til kjøpmennene om de vil ta inn Coca-Cola og Coca-Cola Zero. Men alle de andre Cola produktene forsvinner, blant annet Fanta, Urge, Bonaqua og Sprite.

– Vi ønsker å få til en avtale. Vi hadde et bra samarbeid i 2016 og har gitt dem et bedre tilbud enn vi hadde da. Ambisjonen er å få på plass en avtale, sier kommunikasjonsdirektør Per Hynne i Coca-Cola.

Aass, Mack og Hansa forsvinner også ut

Flere kjente merkevareleverandører sliter med å få til nye avtaler med Rema.

Øl-merkene Aass, Mack og Hansa Borg forsvinner også ut av Rema-butikkene i år.

– Vi er ikke bestevenner, for å si det sånn. Dette er lite hyggelig, men aller mest er det synd på forbrukerne som vil få mindre å velge mellom, sier administrerende direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg.

De vil kunne levere noe av sine merkevarer i regioner der de har bryggerier, men dette vil bety et svært begrenset utvalg.

Betyr oppsigelser i Hansa Borg

Midtgaard har ikke helt oversikten over hvordan dette vil slå ut, men han sier til Aftenposten at det vil få konsekvenser for de ansatte.

– Trolig må vi nedbemanne med 5 prosent, sier han.

Foreløpige beregninger viser at Ringnes vil få en markedsandel på 75 prosent av all ølomsetningen i Rema-butikkene.