KRISTIANSAND: — Alt dette er jordbær som er rammet av gråskimmel. De er plukket ut av åkeren de to siste dagene i håp om at det ikke skal spre seg enda mer, sier Karl Yngve Kristensen mens han ser ned i en stor haug med flere tonn råtne jordbær.

Gråskimmelsoppen har rammet jordbærbøndene i Agder enda hardere enn de fryktet. Kristensen i Tveit er Sørlandets største produsent av jordbær. Før sesongen håpte han å selge 150 tonn jordbær, men slik ble det ikke. Kristiansanderen anslår at de 120 tonnene han har mistet utgjør en omsetningssvikt på mellom fem og seks millioner kroner.

Først i midten av juni ble gråskimmel oppdaget blant jordbærene i Agder. Siden har soppen spredt seg, og man tror den er blitt resistent mot sprøytemidlene. Foto: Reidar Kollstad

— I tillegg kommer store kostnader som er brukt på selve plantene, og alt arbeidet med å plante dem, sier Kristensen. For å forstå omfanget: Ett tonn jordbær tilsvarer 2000 kurver, som hver koster cirka 40 kroner på utsalgsstedene. Det betyr at dersom Kristensens anslag stemmer, er jordbær for 9,6 millioner kroner gått tapt.

Tårene rant

Onsdag viste han Fædrelandsvennen den største åkeren, som ligger på Ve. Der var jordbærplukkingen avsluttet for året. Hele åkeren ble rammet av gråskimmel.

- I fjor plukket vi 60 tonn i denne åkeren. I år måtte vi stoppe på 1,2 tonn. Det er helt krise, forklarer bonden.

Det var en dag i juni han oppdaget soppen for første gang. Før det hadde alt sett veldig lovende ut, og sesongen så ut til å bli bra.

- Men da jeg kom opp hit, oppdaget jeg at alle bærene var brune. Jeg satte meg ned, og tårene rant, sier han vemodig.

Les også:

For mange arbeidere

Sørlandets største jordbærbonde, Karl Yngve Kristensen, viser fram en neve jordbærene som er rammet av gråskimmel. Foto: Reidar Kollstad

Kristensen hadde før sesongen hyret inn 75 polske bærplukkere og 30 skoleelever til å bemanne seks salgsboder. — Men jeg har bare bær til å ha åpne to salgsboder. Derfor har jeg måttet gi en del elever beskjed om at de ikke får jobb likevel. Det gjør så vondt, og jeg føler så med dem, men jeg kan ikke ha salgsboder åpne når jeg ikke har jordbær å selge, sier han oppgitt.

— I tillegg gjør soppen at de friske bærene vi klarer å levere, ikke blir like store og fine som de vanligvis gjør. Når plantene er skadet av soppen blir ikke størrelsen på bærene like bra. Men smaken blir den samme, forteller han.

I denne åkeren ble det plukket 60 tonn jordbær sommeren 2015. I år ble det stopp etter 1,2 tonn. Da var det bare råtne bær igjen i åkeren. Foto: Reidar Kollstad

Han sier at han må ta opp lån for å betale arbeiderne sine. Nå håper han at jordbærprodusentene kan få erstatning for all den skadede avlingen.

— Det er ikke mulig å forsikre en jordbæravling. Derfor håper jeg vi kan få en erstatningsordning for avlingssvikt. Ellers er det nesten umulig å holde på med dette, opplyser Kristensen.

Sprer seg landet rundt

Gråskimmelsoppen har også spredd seg til Østlandet. Det sier kategoriansvarlig for bær i Bama, Roger Utengen, til NRK.

— Omfanget ser ut til å spre seg nordover. Per i dag har vi en indikasjon på at vi får et avvik på cirka 40 prosent av vår produksjon. Det er drastisk, forklarer han.

Både Bama og Agder Bær og Grønt er bekymret for at gråskimmelsoppen er resistent mot sprøytemidlene som blir brukt.

- Vi bruker bare sprøytemidler som er anbefalt av Mattilsynet. Men det meste tyder på at soppen er blitt resistent mot dem, sier daglig leder Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt til Fædrelandsvennen.

– Jeg får en del telefoner fra foreldrene til barna jeg ikke kunne gi sommerjobb likevel. Dessverre har jeg ikke mulighet til å gi 30 skoleelever jobb når det blir så få bær, sier jordbærbonden. Foto: Reidar Kollstad

Den mistanken bekrefter Jan Karstein Henriksen hos Norsk Landbruksrådgivning Agder ovenfor statskanalen. Et forskningsprosjekt han har ledet konkluderer med at soppen trolig er resistent mot sprøytemidlene.Stortingsrepresentant Ingunn Foss (H), som er Høyres landbrukspolitiske talskvinne, har allerede orientert landbruks— og matminister Jon Georg Dale (Frp) om saken og ytret et ønske om at Agder-bøndene får hjelp.

Fædrelandsvennen var i kontakt med Landbruks- og matdepartementet onsdag, men på grunn av ferie kunne de ikke svare på Kristensens ønske om en erstatningsordning før tidligst torsdag.

- Det er helt grusomt

Agder Bær og Grønt leverte 200 tonn jordbær i fjor. I år sliter de med å klare å levere 50 tonn.

- Vi må gå i banken og ta opp lån for å betale plukkerne. Det er helt grusomt, sier daglig leder Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt til Fædrelandsvennen.

Selskapet består av åtte jordbærbønder fra Agder-fylkene. Ifølge den daglige lederen må de fleste ta opp lån for å betale jordbærplukkerne.

— I fjor hadde vi et dårlig år. Da leverte vi 200 tonn jordbær. I år ser det ikke ut som vi klarer 50 tonn en gang. Det er katastrofe, sier Nøding.

- Taper ti millioner

Han anslår at de åtte bøndene i Agder Bær og Grønt taper omtrent ti millioner kroner på gråskimmelsoppen. Det skjer etter at det for bare tre uker siden så ut til å bli en veldig bra sesong.

- 19. juni oppdaget jeg soppen for første gang. Da sa det pang. Før det var det bare fryd og gammen. Blomstringen var veldig bra, siden vi ikke hadde noe frost. Det så ut som det skulle bli en veldig bra sesong, men så kom soppen, sier Nøding.

Hagejordbær også rammet

Fra gården hans i Holum i Mandal håpte han å levere nærmere 20 tonn jordbær i år. Men det klarer han ikke.

- Nå håper jeg vi klarer seks tonn. Vi plukker flere råtne enn friske bær. Hvis ikke vi fjerner de som er rammet av soppen, sprer det seg til hele åkeren på et par dager og vi kan gi opp, sier jordbærbonden.

Men det er ikke bare de store, profesjonelle jordbærbøndene som er rammet av gråskimmelsopp. Også private som har jordbær i hagen må se at bærene råtner bort.

Kristensen etterlyser en erstatningsordning for avlingssvikt for jordbærbøndene. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg får utallige telefoner fra folk som har jordbær i hagen, og ser masse råtne bær. Men jeg har ingen råd å gi dem, dessverre, sier Nøding. Les også: Kontaktet landbruksministeren om jordbærsituasjonen

Dyrere bær

Den 23. juni kom jordbærplukkerne til Nødings gård i Holum. Vanligvis pleier de å jobbe i cirka seks uker.

— Men nå ser det ut som de bare kan dra hjem igjen snart. Sesongen er nesten over på grunn av soppen, sier jordbærbonden oppgitt.

Han legger til at det også blir dyrere bær på grunn av soppen.

— Prisene ligger vel på 40 kroner per kurv i de fleste butikkene nå. Men de stiger nok snart til 45 kroner. Når det er så stor mangel på jordbær som det er nå, presses prisene oppover, sier Nøding.

Karl Yngve Kristensen og dattera Karianne (8) inspiserer de råtne bærene. Foto: Reidar Kollstad