OSLO: Når Høyesterett setter seg sammen i dag er det sjuende gang en domstol skal behandle saker i kjølvannet av et av norgeshistoriens mest lønnsomme shippingsalg. Mens Johan Benad Ugland har vunnet hver eneste rettssak siden milliardsalget av skipene sine for fire år siden, har hans tidligere direktør gått fra nederlag til nederlag.

Denne gangen står slaget om Staddeland skal få betalt for verdistigningen hans aksjer i JBU Holding har hatt siden han fikk kjøpe dem, eller om Ugland skal få kjøpe dem tilbake til samme pris som de ble solgt for den gang duoen var et radarpar i næringslivet.

Forskjellen er cirka 40 millioner kroner.

Var gode venner

Pengene er svært viktige for Staddeland. Han har nemlig tapt flere titalls millioner kroner og soner nå 3,5 år i fengsel etter sin fire år lange feide med ekssjefen. Lagmannsretten slo fast at Ugland skulle betale 56 millioner kroner for aksjene Staddeland fikk erverve i selskapet.

I første rettsrunde i Aust-Agder tingrett mente dommerne at Ugland skulle få kjøpe dem tilbake for 16 millioner kroner.

Finansthriller

For ganske nøyaktig fire år siden kunne Kjell Rune Staddeland sette sitt navn på et av tidenes best timede shippingsalg i Norge. Ugland fikk 300 millioner dollar, snaut 1,8 milliarder kroner, for hele shippingdivisjonen fra indiske Siva Ventures. Det var 12 ganger mer enn Grimstad-selskapet hadde investert i 2003, og det var timet til like før verdiene raste gjennom finanskrisen. Mens hele finansnorge ble sittende med ordretørke og gjeld, hadde Ugland en milliard i kontanter.

Kjell Rune Staddeland fikk mye av æren for gigantgevinsten, og kunne personlig innkassere en bonus på 12,6 millioner kroner for sin fremragende forretningsdrift. Da alle trodde Ugland og Staddeland skulle bade i nye lukrative forretninger, startet en finansthriller landsdelen aldri har sett maken til.

Siste slag

Ugland har vunnet to ganger mot Olympia Holding og to ganger mot Staddeland. Eksdirektøren er dømt til fengsel i to rettsrunder og har stort sett tapt i sivilsaken. Han har måttet gi fra seg speedbåt, veteranbiler og en Lamborghini. Verken Gjenopptakelseskommisjonen eller Høyesterett har hørt på hans ønske om å ta straffesaken opp igjen – på bakgrunn av hemmelige lydopptak.

I dag og i morgen møtes eksdirektørens og milliardærens advokater i Høyesterett for å kjempe det som ser ut til å bli siste slag.

— Dette er et viktig økonomisk spørsmål for Staddeland, ingen tvil om det, sier hans advokat Asbjørn Rasmussen.

Store tap

Den tidligere direktøren må betale cirka 55 millioner kroner til Johan Benad Ugland-selskapet, etter at han tapte på de fleste punkt både i Aust-Agder tingrett og Agder lagmannsrett. I dommen fra lagmannsretten ligger imidlertid Staddelands eneste gevinst i hele sakskomplekset, nemlig at Ugland må betale 56 millioner for aksjene Staddeland fortsatt eier.

— Agder lagmannsrett sa at det er grenser for hvor mye han skal tape, selv om han ifølge dommene har gjort noe straffbart. Ugland ville gi ham kostpris for aksjene. Vi mener han skal ha markedspris, sier Rasmussen. Aksjene ble i 2009 verdsatt til 63 millioner, men lagmannsretten ga en strafferabatt på 10 prosent.