KRISTIANSAND: - Det er vemodig. Både fordi ansatte må slutte, og fordi isbilene har vært en del av vår kultur lenge, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen til Fædrelandsvennen.

Det er grossisten Asko som nå overtar distribusjon av produktene til den tradisjonsrike Kristiansand-fabrikken over hele landet. Asko eies av Norgesgruppen, landets største selskap innen matvarebutikker.

— Dette er snakk om et strategisk valg fra vår side. For å sikre framtiden vil vi fokusere sterkere på produktutvikling og merkevarebygging, sier Paal Hennig-Olsen.

Siden 1950

På midten av 1950-tallet ble den første iskremen fra Hennig-Olsen sendt ut fra en kjeller i Markensgate. Den gang var det trehjulsmotorsykler som fraktet produktene til de få kioskene som fantes i Kristiansand.

I dag distribuerer Hennig-Olsen Is 70 prosent av produktene sine selv.

— Det hadde vært veldig kostbart for oss, og vi måtte ha investert mellom 30 og 40 millioner kroner hvis vi skulle etablert oss i de områdene der Asko distribuerer for oss i dag. Å fortsette med en todelt løsning, var ikke ønskelig, sier Hennig-Olsen.

NØDVENDIG: - For å sikre framtiden vil vi fokusere sterkere på produktutvikling og merkevarebygging, sier administrerende direktør i Hennig-Olsen Is, Paal Hennig-Olsen. Foto: Christian Nørstebø

Han vil ikke kommentere innholdet avtalen med Asko, men sier det er klart at distribusjonskostnadene nå blir lavere.

55 blir overtallige

Rundt 70 medarbeidere over hele landet blir berørt av omleggingen. Dette er salgssjåfører, lagermedarbeidere og administrativt personell. Det arbeides nå for å noen av disse inn i andre stillinger i bedriften.

— 55 medarbeidere vil vi neppe klare å finne nye jobber til i de områdene der de ønsker å jobber. Vårt mål er likevel at alle skal finne en jobb utenfor bedriften, og i dette arbeidet samarbeider vi med ISS Personalhuset, sier Paal Hennig- Olsen

Iskremprodusenten eier i dag 90 iskrembiler selv som operere fra ulike deler av landet. 70 av disse vil nå bli solgt.

- Mer makt til kjedene

Birger Dybdahl er tillitsvalgt for de berørte Hennig-Olsen Is-sjåførene gjennom forbundet Negotia. Han ser omleggingen som del av en negativ utvikling innen matvarebransjen.

— Dette er dessverre en utvikling som går. Hennig-Olsen Is er ikke de første, og Coca-Cola har også lagt ned sin egen distribusjon. Matvarekjedene vil ha kontroll på alle ledene i verdikjeden, og får nå langt sterkere makt, sier Dybdahl til Fædrelandsvennen.

Det meste av isen skal nå sendes til butikker og kiosker i Askos biler sammen med andre matvarer. Likevel forsvinner ikke alle de velkjente Hennig-Olsen bilene fra veiene.

— Asko vil operere mellom 40 og 50 biler som skal betjene sommerkundene, sier Paal Hennig-Olsen.