Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har nylig kjøpt sentrale forretningseiendommer i London og Paris. Nå kan Berlin stå for tur.

Oljefondet regnes for å være blant de mest sannsynlige budgivere når svenske SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) kommer til å selge flere eiendommer på Potsdamer Platz i hjertet av den tyske hovedstaden, ifølge avisen Die Welt.

Les også:

  • Oljefondet igjen over tre tusen milliarder

  • Oljefondet investerer i mobilselskap i Nord-Korea

  • Oljefondet kjøper eiendom i Paris

Budkamp? Flere andre statlige investeringsfond i Asia og oljerike land i Midtøsten blir også vurdert som sannsynlige deltagere i en budkamp om de sentrale berlineiendommene.

Blant eiendommene som kan stå på salgslisten er luksushotellet Grand Hyatt, et musikalteater og en kino.

SEB kjøpte eiendommer på Potsdamer Platz for 1,4 milliarder euro (7,7 mrd. kr) for tre og et halvt år siden. Uavhengige takstfolk skal ha vurdert eiendommene til å være verdt 1,3 milliarder euro (7,1 mrd. kr) i dag, skriver den tyske avisen.

Må ha penger SEB har allerede signalisert at banken er på utkikk etter kjøpere av halvparten av eiendomsmassen på Potsdamer Platz. Det kan imidlertid være aktuelt å selge så mye som 90 prosent av eiendommene.

SEB har tvingende behov for å tilføre sitt tyske eiendomsfond ImmoInvest ny kapital. Fondet har siden mai 2010 vært lukket og andelshavernes investeringer frosset til senest mai 2012. SEB og andre tyske eiendomsfond var tvunget til å stenge sine fond etter stor pågang fra nervøse investorer som ville innløse sine eierandeler av frykt for foreslåtte økonomiske reformer i landet. Mangelen på kapital har tvunget flere av fondene til å avvikle alle sine investeringer.