På hver sin barkrakk satt de, Ole Robert og Magnus, sammen med Bjørn Eidsvåg, Kurt Nilsen, Espen Lind og Sissel Kyrkjebø, og sang «Hotel California» for Odd Reitan som fyller 60 år om knapt tre uker.

Sangen var avslutningen og høydepunktet i den musikalske hyllesten til Rema-gründeren, som selv ikke ante hva som ventet ham da han sammen med kjæresten, Camilla Astrup, tok plass midt blant over 1000 kjøpmenn og Rema-ansatte på slutten av kjedens årlige Riksmøte.

I hånden fikk de hvert sitt glass champagne, og frem på scenen kom Ole Robert Reitan som nå styrer Rema-skuta, skriver adressa.no.

— Kolonialmajor, og i denne sammenheng, kjære pappa. Det sies at om 100 år er allting glemt, men så lenge merkevaren Rema 1000 varer, så vil den være uadskillelig knyttet til ditt navn. Dette er ditt livsverk, og derfor er vi nødt til å gi deg en gave.

- Sangen vår!

Så kom de på scenen. Først Sissel Kyrkjebø, som akkompagnert av Trondheim Symfoniorkester sang «I dreamed a dream» fra musikalen Les Misérables, og deretter Puccinis «O mio babbino caro». Begge gikk rett hjem hos musikkelskeren.

— Den av Puccini har jeg plystret på i hele sommer. Jeg snudde meg til Camilla, og sa «det er jo sangen vår!», sier Odd Reitan, som måtte opp i øyekroken med hånden.

— Det presset på. Jeg burde skjønt at de hadde planlagt noe sånt, men jeg har hatt så mye annet å tenke på. Rent personlig så er dette noe av det største jeg har opplevd, sier han til Adresseavisen.

Selve bursdagsfesten arrangeres i sommerhuset i Marbella i Spania, men ifølge Camilla Astrup var konserten en perfekt start.

— Dette var helt i hans ånd. Alt stemte, sier hun.

Kjærlighetsråd

Eldstesønn, Ole Robert, virket mest fornøyd over at de klarte å holde det hele hemmelig så lenge.

Etter Sissel Kyrkjebø, kom Odd Reitans venn, Bjørn Eidsvåg på scenen. Han sang først «Bare ein mann» fulgt av «To små planeter». Rockeartisten røpet også en godt bevart hemmelighet om forholdet til kjøpmannen.

- Jeg har brukt Odd Reitan som rådgiver når jeg har vært litt fortvilet over kjærligheten. Det er det kanskje ikke så mange som har gjort, sa Eidsvåg, som deretter sang «Eg ser» sammen med Sissel.

Det var hennes tolkning som for alvor gjorde sangen kjent, men de to har aldri fremført den sammen før nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mange gratulasjoner

Underveis fikk Odd Reitan videohilsener fra både venner, næringslivsledere og politikere.

Nils Arne Eggen sa at Reitans virksomhet og prestasjonene på Lerkendal var bygd på det samme verdigrunnlaget.

Trondheimsordfører Rita Ottervik kalte ham en «rotekte og usminka trønder», mens næringsminister Trond Giske og Høyre-leder Erna Solberg roste ham for virksomheten og arbeidsplassene han har bygd opp.

Thorvald Stoltenberg takket Reitan for det han hadde gjort for Norges Røde Kors, og den 88-årige eiendomskongen Olav Thon ønsket ham lykke til med de neste 60 årene.

Investor Johan H. Andresen jr. gratulerte ham muntert med sønnene «som ikke ser ut som daukjøtt de heller».

Kulturbygger

Riksmøtet er Rema-kjedens store årlige fest og samlingspunkt, der alle de selvstendige kjøpmennene inviteres.

Selv om Ole Robert Reitan leder dagligvarekjeden, er det fortsatt faren som er den store kulturbyggeren. Da han sang og talte for kjøpmennene på lørdag formiddag, sa han egentlig at han ikke ønsket seg noe mer til 60-årsdagen.

— Tenk at Reitangruppen passerer 60 milliarder i omsetning i mitt sekstiende år. Da trenger jeg ikke flere bursdagsgaver.

Da han noen timer senere gikk på scenen og tok omkring sønnene sine, medga kolonialmajoren at han hadde tatt feil.