Telenors India— og Asia-topp Sigve Brekke tar begrenset selvkritikk etter fadesen i India.

Flere korrupsjonseksperter mener Telenor burde forutsett at selskapet kunne bli dratt inn i en korrupsjonssak som nesten førte til at de ble kastet ut av India. Saken fikk enorm oppmerksomhet og endte med at Telenors selskap, Uninor, ble fratatt alle sine mobillisenser i landet.

Men Brekke avviser at de burde ha luktet lunten i India.

- Vi kunne ikke gjort det annerledes. Utdeling av lisensene ble gjort på samme måte som indiske politikere har gjort de siste ti årene. Men vi har selvfølgelig lært mye om den regulatoriske risikoen og at vi må bli enda flinkere på lobbyvirksomhet, sier han.

Bestefar ble redningen

Brekke var i Norge i går for å for­sikre om at det meste nå er på stell igjen i kjempelandet. Nylig vant Telenor frem i mobilauksjonen og har fått lisenser i seks regioner.

- Våre mål i India står fast. Vi vil gå med nullresultat neste år. Den første regionen i India oppnådde målet allerede nå i oktober.

Dommen som fratok Uninor lisensene kom som et sjokk på Telenor-ledelsen. Få dager etter skulle Brekke snakke til Uninor-ansatte.

- Hva fanken skal jeg si til dem, tenkte jeg. Dette kan jo bety at vi må legge ned, at de mister jobben. Da kom jeg på noe som bestefar pleide å si. «Hvis det blåser opp, regner og er skikkelig uvær, så har du to valg. Du kan gjemme deg under sengen og håpe at det går over eller du kan bygge en vindmølle og skape mer energi. La oss bygge en vindmølle.»

Mens Brekke sa dette, begynte han selv å veive med armene, for å illustrere vindmøllen. De Uninor-ansatte gjorde det samme, alle veivet med armene. Hele seansen ble vist på indisk TV og ble starten på en kampanje for å oppildne de ansatte til kamp. Etter hvert tok Brekke også i bruk en tromme. Bildene av Brekke med trommen foran jublende Uninor-ansatte har gått verden over.

Skapte glød

- Det hadde nok ikke slått an i Norge, men i India fungerte det. Det sier jo sitt at ingen av våre 100 fremste ledere i India forlot oss til tross for at vi sto i fare for å måtte legge ned, sier Brekke.

Han sier lisensene ble vunnet tilbake i nært samarbeid med den norske regjeringen. Nå ser han fremover.

- India er det desidert tøffeste markedet i verden. Det tvinger frem innovasjon. Vi har vært nødt til å utnytte mobilspekteret bedre, få ned kostnadene, bruke mer outsourcing.

Nå snuser Brekke og co. på Myanmar, og smiler lurt på spørsmålet om også flere land kan være aktuelle.

- Har du planer om å komme hjem og bli toppsjef i Telenor?

- Nei, ærlig talt det tenker jeg ikke på. Jeg har mer enn nok med jobben jeg har.